septembrie 29, 2023

Drepturi bănești pentru militarii care au luptat în afara țării

4

Începând cu luna februarie a acestui an, veteranii militari din teatrele de operații vor beneficia de o serie de indemnizații bănești, deja bugetate de Ministerul Apărării Naționale pentru anul 2021.

În conformitate cu legea pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului țării, veteran din teatrele de operații este acela care a participat, cel puțin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acțiuni militare, misiuni și operații desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni. Răniții, militarii invalizi, civilii invalizi sau personalul participant care a dobândit afecțiuni fizice sau psihice în zonele de operații, primesc calitatea de veteran din teatrele de operații indiferent de durata participării în respectivul teatru de operații.

“Cei care nu au avut de suferit fizic sau psihic în aceste misiuni, vor beneficia de o sumă forfetară lunară neimpozabilă în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate”, se arată în legea pentru recunoașterea meritelor militarilor participanți la misiuni și operații pe teritoriul sau în afara țării. După trecerea în rezervă sau în retragere, veteranii au dreptul la o indemnizație lunară neimpozabilă, în valoare de 1000 de lei.

Răniții din misiunile militare vor avea și ei dreptul la o sumă de bani lunară, în funcție de gradul de invaliditate dobândit. Echivalentul a 2 câștiguri salariale medii brute vor fi achitate către militarii care au dobândit gradul I de invaliditate în teatrele de operații. Cei cu gradul II de invaliditate primesc echivalentul a 1,5 câștiguri salariale medii brute, iar cei încadrați în gradul III de invaliditate vor primi 1 câștig salarial mediu brut. O altă formă de sprijin pentru cei încadrați în gradul I de invaliditate este faptul că aceștia vor beneficia și de o indemnizație lunară pentru însoțitor (acolo unde o impune situația), egală cu un câștig salarial mediu brut.

La nivel național, aproximativ de 30.000 de militari vor beneficia, după model NATO, de astfel de indemnizații. Începând cu anul 1990, aceștia au luptat în misiuni și teatre de operații în Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Herțegovina, Somalia, Angola, Liberia și Etiopia.

4 thoughts on “Drepturi bănești pentru militarii care au luptat în afara țării

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut