Dreptul copilului la prenadez

0
278

Caldura mare sâmbata la Jibou. Când lumea se vânzolea prin piata dupa verdeturi, carne si lebenite, trei tineri – doi baieti si o fata – se adaposteau de caldura amiezii la umbra unor arbori mici tocmai în dreptul tomberoanelor de gunoi ale pietii. Îmbracati destul de bine, colea, pe la cinspe – saispe ani, stateau de vorba destul de linistiti. Privind mai bine am observat degraba ca fiecare tinea în mâna o punga cu prenandez. Întâiul gând m-a dus la inconstienta si nestiinta acelor tineri, care recurg la prenadez ca la un substitut pentru droguri mai de soi, la care nu au acces. Dupa mintea mea, indiferent care-i drogul, rezultatul e acelasi în ce priveste efectele asupra organismului lor. Cu un astfel de start, tinerii si-au cam semnat actul viitor de sanatate. Si plamânii lor stiu asta. Cine stie cum ajung la astfel de practici. Cei mici învata viciul de la cei mai maricei. Si de aici lucrurile sunt ca rezolvate, pârtia e libera spre cornul placerii deschis de insuportabilul adeziv. Ce sa mai vorbim despre carte, despre stop_coloana ascultatul parintilor, despre bruma de educatie? Dupa ce trag din pungi, copiii practicanti ametesc câtva timp si probabil pentru acea îmbataciune de cap cauta prenadezul. Placerea de a trage din pungi nu le poate fi luata. Daca ar afla norvegienii ca li se interzice aceasta înclinatie naturala, ar iesi probabil scandal international. Sa te iei cu micutii si sa-i faci sa renunte poate parea un gest de minte putina. „Sa ia de copii”, ar zice oricine. Nu ne mai mira nimic. Cert este ca nu se mai poate face nimic, nu sunt mijloace de a-i proteja pe consumatorii de prenadez de propria lor pasiune.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.