Sala „Dialoguri europene” a Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj a fost din nou plina ieri dupa masa. Evenimentul gazduit a fost lansarea ultimelor doua volume din seria Satele salajene si povestile lor, semnate de etnologul Camelia Burghele. Este vorba despre volumul IX – VESELIA SATULUI sI OSPITALITATEA FAMILIEI. La nunta în satele salajene si volumul X – RECONSTRUCtII IDENTITARE CITITE ANTROPOLOGIC. Povestea si savoarea mâncarurilor de altadata.
rn
Dar piesa de rezistenta a serii a fost cartea DE LA VRAJA LA VRAJEALA. O antropologie a supranaturalului contemporan, tiparita la prestigioasa editura a Institutului European, Iasi, în care Camelia Burghele face trecerea de la magia traditionala la cea moderna, contemporana, dar si de la studiile de etnografie locala la cele de antropologie culturala.
Am întrebat-o pe Camelia Burghele care e secretul usurintei cu care umple, de fiecare data, sala de conferinte a Centrului de Cultura si Arta.
„Cred ca oamenii simt imediat pasiunea cu care iubesc cultura traditionala si satul salajean; adevarul e ca nu m-as opri din povestit si as vrea sa împartasesc tuturor povestile minunate pe care le aud de la oamenii cu care stau de vorba în teren. Am mereu zâmbetul pe fata când vorbesc despre sarmalele cu riscas sau pirostele cu pasat, cum o fac în ultimul volum scris, sau despre petit si împletitul conciului la mireasa, cum o fac în volumul dedicat nuntii salajene, ambele lansate acum. si oamenii vin sa ma vada si sa ma asculte pentru ca le plac povestile satului”.
Cei prezenti s-au lasat furati de prezentarea inedita, cu imagini bine alese, reprezentative pentru temele discutate, comentate liber de autoare.
Cu studii postuniversitare academice, cu 15 volume sub semnatura personala, singurul cercetator stiintific de grad I al Muzeului zalauan, Camelia Burghele este apreciata deopotriva de specialisti si de cititori. Perseverenta cu care a batut satele salajene în cautarea povestilor despre viata satului de altadata sta în spatele succesului cartilor domniei sale; vorbim despre volume de certa valoare stiintifica, despre radiografii ale satului salajean, dar si despre pagini usor de lecturat, care amintesc cititorilor de viata satului de odinioara.
În aceste conditii, nu e de mirare ca doamna Camelia Burghele a cules laude, aplauze si… multe, multe flori la sfârsitul prezentarii. Felicitari!