Sindicalistii din invatamantul salajean au decis vineri sa suspende cursurile din scoli in perioada 25 noiembrie – 7 decembrie, daca guvernantii nu renunta la masura diminuarii cu 15,5 la suta a cheltuielilor cu salariile bugetarilor.
Profesorii salajeni au decis sa puna lacat pe scolile din judet daca Executivul nu renunta la aplicarea articolul 10 din Legea reorganizarii agentiilor, respectiv prevederea referitoare la acordarea zilelor de concediu fara plata. Intruniti vineri in sedinta la Zalau, liderii sindicali din invatamantul salajean au stabilit ca perioada de suspendare a cursurilor sa fie 25 noiembrie – 7 decembrie, ce include patru zile lucratoare din luna aceasta si patru din decembrie.
„In sedinta de joi a Aliantei Bugetarilor s-a stabilit sa nu semneze nici un angajat cererile de concediu fara plata. Am decis si noi asta la nivel judetean”, ne-a declarat Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, adaugand ca „am hotarat, in plus, ca daca Guvernul ne va taia oricum din salarii, sa inchidem toate unitatile de invatamant pe o perioada de opt zile lucratoare”. Lehene a mai precizat ca, potrivit Codului Muncii, concediul fara plata se acorda numai la cererea salariatului, asa ca trimiterea fortata intr-un astfel de concediu constituie o incalcare grava a acestei legi.
NU SCAPA NICI PENSIONARII
Reamintim ca Legea reorganizarii agentiilor (pe numele ei complet: Legea nr. 329/2009 privind reorga-nizarea unor autoritati publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International) a intrat in vigoare joi, 12 noiembrie, la trei zile dupa publicarea ei in Monitorul Oficial. Printre masurile care-i vizeaza pe bugetarii salajeni se numara cea de diminuare cu 15,5 la suta a cheltuielilor cu salariile in lunile noiembrie si decembrie, precum si interzicerea cumulului pensiei cu salariul in cazul angajatilor de la stat care au pensii mai mari de 1.680 de lei.