ianuarie 31, 2023

Două noi tipuri de concediu, apărute în Codul Muncii

Încă două feluri de concediu pentru salariați au fost introduse în Codul Muncii, prin Legea nr.283/2022, care a intrat în vigoare în data de 22 octombrie.

Măsura vine pe fondul unor directive europene, care au ca scop concilierea vieții profesionale cu cea de familie.

Concediul de îngrijitor, care este diferit de cel medical pentru îngrijirea pacientului oncologic, are o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an și va trebui acordat de către angajatori, la cerere, salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă sau o persoană cu probleme grave de sănătate ce stă în aceeași locuință. Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se poate stabili pentru concediul de îngrijitor o durată mai mare de 5 zile. Regulile acordării concediului și problemele medicale grave ale rudelor se vor stabili printr-un ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății.

Pentru urgențele familiale, salariații vor putea cere 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic, cu condiția informării anterioare a angajatorului. Aceste zile trebuie recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare urmând să se facă de comun acord cu angajatorul.

Drepturile dobândite de salariat înainte de intrarea în concediul de creștere a copilului, de îngrijire a copilului bolnav, de acomodare pentru adopția copilului, paternal, de formare profesională și de îngrijitor vor trebui menținute pe toată durata concediilor respective. Aceeași regulă se aplică și atunci când salariatul absentează pentru urgențe familiale.

Concediul de îngrijitor, concediul paternal și absența de la locul de muncă pentru urgențele familiale sunt considerate, începând din 22 octombrie, perioade de activitate prestată, care nu afectează numărul zilelor de concediu de odihnă.

Anterior acestei modificări, Codul muncii stipula ca fiind activitate prestată pentru stabilirea duratei concediului de odihnă anual, pe lângă munca prestată efectiv, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cea aferentă concediului de maternitate, concediul de risc maternal și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav.

Actul normativ extinde situațiile în care angajatorul nu poate dispune concedierea salariatului. Astfel, pe durata efectuării concediului paternal, a concediului de îngrijitor sau pe durata absentării de la locul de muncă, salariatul nu poate fi disponibilizat.

Angajații care consideră că au fost concediaţi pentru exercitarea acestor drepturi pot solicita angajatorului să prezinte, în scris, motivele care au stat la baza deciziei privind concedierea.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut