Două drumuri județene intră în reabilitare

0
235

Consiliul Județean Sălaj a aprobat, în ședința din 16 februarie, două acorduri de asociere cu primăriile comunelor Lozna și Almașu, necesare realizării unor lucrări de întreținere pe drumul județean DJ 109 E (Negreni – Cormeniș), respectiv pe drumul județean DJ 108 N (Mesteacănu – Vânători), pentru asigurarea circulaţiei rutiere pe aceste sectoare de drum. Primul acord de asociere, cu primăria comunei Lozna, prevede lucrări de reparare a părții carosabile, împietruite cu pietriș și piatră spartă, pe DJ 109 E Negreni – Cormeniș.

Structura rutieră este complet degradată, fiind un amestec de pământ și balast. Valoarea totală a lucrărilor este de 50.602,26 lei, inclusiv TVA, din care contribuția Consiliului Județean este în sumă de 45.542,04 lei. Lucrările vor fi executate în termen de 30 de zile de la predarea amplasamentului cu utilajele deținute de GAL Valea Someșului, asociație de dezvoltare intercomunitară din care face parte și comuna Lozna.

Cel de-al doilea acord de asociere, cu primăria comunei Almașu, prevede de asemenea lucrări de reparare a părții carosabile, împietruite cu pietriș și piatră spartă și decolmatarea șanțurilor, pe DJ 108 N (Mesteacănu – Vânători). În momentul de față, de la ieşirea din localitatea Mesteacănu până la intersecţia cu DJ 108 A, drumul este degradat în proporţie de 90 % din suprafaţa carosabilă. Valoarea estimată a lucrărilor este de 62.013,36 lei inclusiv TVA. Suma alocată din bugetul judeţului este de 55.812,03 lei.

”Atât drumul județean DJ 109 E, cât și drumul județean DJ 108 N, vor fi reabilitate din fonduri europene. Proiectul reabilitării DJ 109 E este în faza de avizare proiect tehnic, finanțare prin Programul Operațional Regional, exercițiul 2014-2020. DJ 108 N va fi finanțat tot prin POR, exercițiul financiar 2021-2027 – Drumul Meseșului, și suntem în faza de elaborare a documentației tehnice. Însă până la demararea efectivă a lucrărilor din bani europeni este un proces anevoios și de lungă durată, iar aceste drumuri trebuie să fie practicabile și să asigurăm circulația rutieră în condiții de siguranță. Consiliul Județean Sălaj este deschis pentru a încheia acorduri de asociere, necesare lucrărilor de intervenție pe drumurile județene, cu fiecare comună, indiferent de culoarea politică, deoarece scopul nostru comun trebuie să fie bunăstarea și siguranța cetățeanului”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Consilierii județeni de la PSD au votat împotrivă, argumentând că ambele sectoare de drum au nevoie de reabilitări din temelie, nu doar de pietruiri provizorii

Consilierii județeni social-democrați au votat împotriva celor două proiecte de hotărâre, motivând că, ținând cont de starea în care se află acestea, e nevoie de lucrări capitale, nu doar de pietruiri.

Referitor la DJ 109 E, spune Sergiu Panie, liderul de grup al social democraților, există deja un proiect mai amplu, pe fonduri europene, care presupune reabilitarea totală a drumului, motiv pentru care nu se justifică să pietruim acum un drum care oricum, în scurt timp, va fi reparat din temelii. Consilierul spune că proiectul pe fonduri europene în baza căruia carosabilul ar urma să fie reabilitat e depus deja spre finanțare. Sergiu Panie recunoaște că starea drumului e deplorabilă și că trebuie remediat, însă, în opinia sa, o pietruire nu va rezolva problema decât pentru o scurtă perioadă de timp, mai ales că vorbim despre un drum județean care, odată reparat cât de cât, va fi și mai circulat.

Referitor la DJ 108 N, social democrații consideră că, și în acest caz, ar fi mai indicat un proiect de reabilitare completă, în locul unor lucrări minimale, de pietruire, care nu vor ține prea mult dar presupun, totuși, niște costuri.

Sergiu Panie a dat drept exemplu DJ 108 A, care pornește de la Agrij, Românași, și iese la Vânători. Pe acest sector, care a fost, de asemenea, extrem de deteriorat, se lucrează în prezent, iar lucrările vizează o reabilitare completă.

Consilierul județean a ținut să precizeze că social democrații nu sunt împotriva reparării drumurilor, doar că e „o chestiune de viziune”, iar grupul PSD din Consiliul Județean Sălaj optează pentru „soluții mai viabile și mai eficiente” în ceea ce privește infrastructura rutieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.