O autospecială de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidroperforare va eficientiza și mai mult misiunile de salvare ale pompierilor sălăjeni. Aceasta a intrat în dotarea ISU în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Vehiculul este destinat intervenției la incendii a pompierilor profesioniști, construcția și dotările sale conferindu-le acestora multiple avantaje față de soluțiile tradiționale avute la dispoziție.
Printre beneficii, se numără, potrivit reprezentanților ISU Sălaj, deplasarea rapidă materializată în scăderea timpilor de răspuns, dar și posibilitatea hidroperforării diverselor materiale de construcții convenționale întâlnite la locul incendiului și, implicit, a răcirii incintelor cuprinse de foc, prin pulverizarea apei sub forma de ceață în interiorul acestora până când scanarea respectivelor spații cu camera de termoviziune din dotarea autospecialei garantează siguranța pătrunderii salvatorilor, respectiv oferă informații despre poziția eventualelor victime din incinta și/sau a unor focare ascunse. Posibilitatea inițierii intervenției din exterior crește considerabil gradul de siguranță al personalului de intervenție. Un alt avantaj îl reprezintă randamentul extrem de ridicat în ceea ce privește utilizarea apei pentru răcire și stingere, tradus în minimizarea daunelor produse proprietății și mediului de excesul de apă.
Totodată, această autospecială este echipată și cu alte dotări performante, cum ar fi un aparat de termoviziune pentru căutarea și salvarea rapidă a victimelor în condiții de vizibilitate redusă, pentru monitorizarea evoluției focarelor și pentru identificarea opțiunilor alternative de acces și intervenție.
13 Septembrie- Ziua Pompierilor din România
Anul acesta, la data de 13 septembrie, se împlinesc 176 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, care reprezintă un reper istoric important prin faptele de armă săvârșite de pompierii militari, conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu. Cu propriul sânge, bravii pompieri au făcut dovada incontestabilă a curajului și a atașamentului nestrămutat pentru apărarea idealurilor Revoluției Române din anul 1848.
„În vederea perpetuării amintirii eroismului şi a sacrificiului dovedit pe câmpul de luptă de către înaintaşii noştri, precum şi pentru a reîmprospăta şi consolida valorile fundamentale ale patriotismului şi ale respectului faţă de tradiţiile armei pompierilor”, ISU Sălaj va organiza o serie de evenimente publice dedicate sărbătoririi Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România.
Premergător zilei de 13 septembrie, în perioada 09-12 septembrie, în intervalul orar 09.00-16.00, la sediile subunităților Detașamentului de pompieri Zalău, Secțiilor de pompieri Șimleu Silvaniei și Jibou, dar și la celelalte subunități din județul Sălaj, în localitățile Nușfalău, Hida, Sânmihaiu Almașului, Sărmășag și Ileanda, se vor organiza “Zilele Porților Deschise”.
Acest amplu eveniment destinat publicului va oferi un bun prilej celor interesați să vadă cea mai nouă tehnică de intervenție aflată în dotarea pompierilor sălăjeni. Persoanele interesate vor avea ocazia să viziteze subunitățile de pompieri, unde vor putea vedea garajele cu autospecialele și echipamentele de intervenție.
În data de 13 septembrie, în intervalul orar 10.00 – 14.00, pompierii vor fi prezenți în toate orașele din Sălaj și vor organiza expoziții de tehnică de intervenție pe diferite tipuri de situații de urgență (incendii, descarcerare, acordarea primului ajutor de bază, căutare-salvare în mediul urban).
În municipiul Zalău, activitățile vor avea loc în Piața 1 Decembrie 1918 (Platoul din fața Prefecturii), la Șimleu Silvaniei acestea se vor desfășura în Piața Iuliu Maniu (Platou Parc Central), în orașul Jibou pompierii vă așteaptă pe Platoul din spatele Primăriei, iar la Cehu Silvaniei locul de desfășurare va fi în Piața Trandafirilor (Parcul Central).
Aceste tipuri de activități au ca scop prezentarea principalelor direcții de acțiune și evoluția serviciilor profesioniste pentru situații de urgență pentru apărarea vieții și bunurilor, dar și formarea unei conduite preventive permanente în rândul cetățenilor.
„Este mai ușor să prevenim o situație de urgență, decât să intervenim pentru limitarea efectelor acesteia. Reziliența comunităților în fața situațiilor de urgență rămâne un obiectiv important al pompierilor sălăjeni. Așadar, îi așteptăm în mod special pe copii să participe la o serie de activități distractive. Scopul acestui eveniment este de a educa și inspira, astfel ca cei mici să înțeleagă importanța activității pompierilor și să învețe despre siguranța în situații de urgență. Ei vor putea observa cum sunt utilizate echipamentele speciale și cum se desfășoară misiunile de salvare. Vor avea posibilitatea să învețe noțiuni de bază despre acordarea primului ajutor în cadrul unor ateliere interactive. Autospecialele de intervenție vor fi expuse, iar copiii vor avea posibilitatea să urce în ele, să observe îndeaproape echipamentele și să afle de la pompieri detalii despre modul în care acestea funcționează. Vor putea încerca caschetele și uniformele de pompieri și vor afla importanța fiecărui echipament de protecție”, spun reprezentanții ISU Sălaj.
Pompierii le vor explica copiilor importanța măsurilor de prevenire a incendiilor, cum să identifice pericolele din casă, cum să reacționeze corect în caz de incendiu, cum să utilizeze numărul de urgență 112. De asemenea, vizitatorii care vor participa la atelierele organizate vor putea să învețe cum se acordă corect măsurile de prim ajutor și cum pot să salveze o viață.