Dosar de proxenetism cu ramificatii la Zalau


La data de 10.06.2020, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Suceava impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul B.C.C.O. Suceava au efectuat un numar de 9 perchezitii domiciliare, pe raza judetului Constanta, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de trafic de persoane, trafic de minori si proxenetism.
In fapt, s-a retinut ca cei 9 suspecti, toti din municipiul Mangalia, judetul Constanta, au constituit in cursul anului 2017 un grup infractional organizat si, in perioada august 2017 – martie 2018, au actionat in mod coordonat in scopul comiterii infractiunilor de proxenetism, trafic de persoane si trafic de minori, membrii grupului obtinand foloase patrimoniale importante in urma determinarii si/sau inlesnirii practicarii prostitutiei, precum si in urma exploatarii sexuale a mai multor tinere, unele dintre acestea fiind minore.
Concret, membrii grupului racolau persoane tinere de sex feminin din zona rurala a judetului Constanta, care, in principal, proveneau din familii dezorganizate cu o situatie materiala precara si care erau transportate pe raza altor localitati din tara (Suceava, Botosani, Braila, Buzau, Bistrita, Cluj-Napoca, Sibiu, Zalau, Arad, Baia Mare, Oradea, Targu-Jiu, etc.) unde erau cazate in apartamente inchiriate in regim hotelier sau chiar in unitati hoteliere, unde intretineau raporturi si acte sexuale contra cost cu diversi „clienti”, banii astfel obtinuti revenind membrilor grupului.
in realizarea activitatii infractionale membrii grupului, sau chiar tinerele care practicau prostitutia, instruite de acestia, au postat anunturi in mediul online. in ceea ce priveste aceasta activitate, membrii grupului le instruiau pe tinere cu privire la modul gestionarii anunturilor postate, astfel incat acestea sa fie primele in lista de cautari afisata de site, urmarindu-se racolarea unui numar mai mare de „clienti^ si, in final, obtinerea unor sume mai mari. De asemenea, tinerele erau instruite cu privire la tarifele practicate, precum si cu privire la modul de abordare a „clientilor^, membrii grupului stabilind aceleasi tarife cand actionau pe raza aceleiasi localitati. De exemplu, pe raza municipiului Suceava, membrii grupului impuneau practicarea unor tarife mai mari, respectiv 150 de lei pentru un singur act sexual normal sau oral (cu finalizare), 250 de lei pentru o ora si 400 de lei pentru sex anal, in timp ce pe raza altor localitati ca Targu-Jiu, Arad sau Oradea s-au practicat tarife mai mici.
Membrii gruparii infractional organizate, in baza unei intelegerii anterioare, si-au stabilit localitatile din tara in care sa actioneze eficient, avand ca scop final maximizarea castigurilor. Astfel, membrii grupului urmareau ca in aceeasi perioada, pe raza aceleiasi localitati, sa practice prostitutia sau sa exploateze sexual cel mult de 3-5 tinere, sens in care la diferite intervale de timp localitatea, respectiv locatia, erau schimbate, membrii folosind metoda cunoscuta cu denumirea de „touring^ (turism sexual), ce presupune schimbarea la o anumita perioada de timp a spatiilor de cazare, precum si a oraselor in care persoanele de sex feminin au practicat prostitutia.
Totodata, prin folosirea acestei metode, membrii grupului nu atrageau atentia organelor de urmarire penala, avand in vedere faptul ca acestia nu actionau pe raza localitatii de domiciliu, iar documentarea si probarea activitatii infractionale era ingreunata in aceste conditii. Ba mai mult, acestia actionau „din umbra^, sens in care le instruiau pe tinerele care practicau prostitutia sau erau exploatate sexual cu privire la inchirierea imobilelor, cu privire la postarea anunturilor, cu privire la abordarea clientilor si cu privire la modalitatea de remitere a sumelor obtinute in urma intretinerii de raporturi sau acte sexuale contra cost, pentru a crea aparenta ca activitatea de prostitutie se desfasoara de catre aceste tinere pe cont propriu. Astfel, de regula, in cazul inchirierii de apartamente nu se intocmeau contracte in forma scrisa, desi membrii grupului erau cei care cautau astfel de locatii si, uneori, il contactau pe proprietar in vederea incheierii contractului. in general, tinerele care practicau prostitutia erau folosite la activitatea de inchiriere a apartamentelor sau a camerelor de hotel/pensiune.
Persoanele vatamate erau supravegheate direct de membrii grupului care, prin modul in care erau organizati, urmareau sa aiba un control asupra acestora si a sumelor incasate de la „clienti^. in acest sens, membrii grupului locuiau in aceleasi locatii folosite la practicarea prostitutiei, le controlau prin intermediul telefoanelor mobile, in ipoteza in care nu se aflau in aceleasi locatii, le solicitau la diferite intervale de timp predarea sumelor de bani obtinute, banii fiind remisi in mod direct. in unele cazuri sumele erau puse la dispozitia membrilor grupului prin intermediari sau prin intermediul unui serviciu de transfer de bani. Astfel, pentru a ascunde legaturile dintre membrii grupului si tinerele care practicau prostitutia, banii erau transferati unor rude (parinti, frati, veri) sau persoane din anturajul membrilor (prieteni, concubine, etc.).
Ascunderea legaturilor dintre membrii grupului si tinerele care practicau prostitutia, constituia o preocupare speciala in cazul minorelor traficate, acestia cunoscand ca faptele comise fata de minori sunt mai grave. Astfel, la postarea anunturilor pe site nu se foloseau fotografiile care le reprezentau pe minore, asa cum se proceda in cazul tinerelor majore, ci se utilizau imagini descarcate de pe alte site-uri de profil care reprezentau persoane de sex feminin imbracate sumar sau in lenjerie intima, avand fata blurata pentru a nu putea fi recunoscute.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava vor fi aduse, in vederea audierii, un numar de 9 persoane.
Actiunea a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul BCCO Constanta, al luptatorilor din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul Actiuni Speciale si al jandarmilor din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi „Tomis^ Constanta.
Facem precizarea ca pe parcursul intregului proces penal persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garanţiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumţia de nevinovaţie.

Tanara infectata cu HIV, obligata sa se prostitueze in Salaj

Cu mai putin de trei luni in urma, procurorii salajeni au retinut trei persoane acuzate de trafic de persoane, dupa ce acestea au exploatat sexual o tânara de 23 de ani, infectata cu HIV. Aceasta a fost obligata, in perioada decembrie 2019 – martie 2020, sa intretina relatii sexuale cu diferiti clienti, pe raza judetului Salaj.

„in cauza s-a stabilit ca, in perioada decembrie 2019 – martie 2020, prin amenintare, santaj si umilire, inculpatii (…) au determinat o victima de sex feminin, in vârsta de 23 de ani, sa se prostitueze in diferite locatii de pe raza judetului Salaj, desi aceasta este diagnosticata ca fiind purtatoare a virusului HIV.(…) Pentru a o umili si a-i demonstra autoritatea pe care o detin asupra sa, unul dintre inculpati i-a cerut victimei sa iasa din casa si sa stea in frig dezbracata, pe timp de noapte si iarna, sub amenintarea unor agresiuni sexuale indreptate impotriva copiilor victimei ”, preciza atunci DIICOT.

Tânara a fost obligata in repetate randuri sa intretina relatii sexuale cu diferite persoane, in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 150 lei si 200 lei pentru o ora, iar in situatia deplasarii la domiciliul clientului de 300 de lei plus transportul cu taxiul, tarif stabilit de inculpati.
Tinand cont ca victima este inregistrata ca fiind diagnosticata cu virusul HIV inca din mai 2018, iar aceasta nu a respectat indicatiile medicale de dispensarizare si tratament si a pus in pericol sanatatea a numeroase persoane prin intretinerea de relatii sexuale neprotejate cu acestea, procurorii faceau atunci un apel la toti cei care au cunostinta cu privire de faptul ca ar fi apelat la serviciile persoanei vatamate sa contacteze procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Salaj si sa efectueze de urgenta analize pentru a stabili daca au fost sau nu infectate cu virusul HIV.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *