Doru Mesesan – un salajean razboinic in filmul Zalmoxis

Doru Mesesan – un salajean  razboinic in filmul Zalmoxis

Filmul artistic de lungmetraj Zalmoxis ce va fi lansat in toamna anului 2018 va avea printre actorii de renume – Dorel Visan, Florin Zamfirescu, Mihai Gruia Sandu – si un salajean, Doru Mesesan, care va avea un rol de razboinic. Doru Mesesan a fost selectat in urma unui casting din peste 500 de participanti.

Filmul realizat de regizorul si scenaristul Daniel Roxin va prezenta publicului larg lumea razboinica a getilor din secolele VII si VI î. Chr. si povestea reformei spirituale realizata în mijlocul lor de Zalmoxis, cel care avea sa fie consemnat în izvoarele istorice drept Zeul Suprem al geto-dacilor. Contextul în care aceasta reforma spitiruala se realizeaza este favorizat de caderea Imperiului Asirian, care dominase lumea de doua milenii. De acest lucru profita atât grecii, care îsi construiesc orase pe malul getic al Marii Negre (secolul VII î. Chr. fiind perioada de maxima înflorire a culturii grecesti), cât si getii, care cresc în putere si se afirma în fata celorlaltor neamuri din aceasta parte a Europei. Filmul va aduce în prim plan si vechile traditii tracice, cele orfice sau dionisiace. De asemenea, va introduce în poveste aspecte importante ale mitologiei românesti. Sintetizând, filmul prezinta reforma spirituala a lui Zalmoxis, care îi face pe geti NEMURITORI, în cadrul istoric zbuciumat si framântat de razboaie al secolelor VII si VI î. Chr.
Scenaristul Daniel Roxin argumenteaza ideea de a face acst film. “Astazi, mai mult decât oricând, românii au nevoie sa îsi redescopere radacinile, sa se reconecteze la izvorul de viata al lumii geto-dacice, cea care a scris pagini importante de istorie și care a influentat spiritual zone importante din Europa. De aceea, un film artistic de lung metraj care sa le prezinte românilor epoca reformei spirituale înfaptuita de marele Zalmoxis este, pe cât de provocator si dificil, pe atât de necesar. Un astfel de proiect artistic implica un cost de minim un milion de euro. Filmarile propriu-zise vor începe în primavara acestui an, iar lansarea filmului se va face în primavara anului 2018. Pâna în primavara viitoare adunam resursele materiale necesare si închegam echipa artistica si tehnica”, spune realizatorul filmului Zalmoxis.
Daniel Roxin este realizatorul emisiunii de televiziune Adevaruri Tulburatoare la postul Nasul TV. A primit mai multe premii pentru filmele documentare pe care le-a realizat. Cel mai important premiu a fost premiul I pentru “Productii de televiziune” din partea Uniunii Ziaristilor Profesionisti din România, pentru scurtmetrajul “Enigma Coloanei Infinitului” 2016.

Doru ii indrageste
pe daci de mic copil

Doru Mesesan este nascut in Jibou, iar parintii si bunicii lui sunt din satul Jac, comuna Creaca.
“Sunt mandru ca am fost selectat de regizor si ca voi juca un rol de razboinic in filmul Zalmoxis. Eu sunt din 2015 membru la Asociatia Amicii Muzeului, cu care am fost la mai multe festivaluri prin tara. De mic copil am fost fascinat de povestile pe care mi le spunea bunicul meu despre daci. Parintii mei sunt din jac, sat din Salaj incarcat de istorie. Am muncit de la 12 ani la sapaturi arheologice la Porolissum. La 12 ani deja munceam in cetate. “n vacantele de vara mergeam la plivit pe langa ziduri si, dupa varsta de 14 ani, la sapaturi arheologice, inclusiv in baile romane dintre Jac, Romita si Brusturi. Deci am o legatura cu muzeul de mic copil. Complexul Arheologic Porolisum e in majoritate pe teritoriul satului Jac. “n Jac sunt multe locatii unde batrânii locului vorbesc ca se faceau sacrificii dacice, altare. Mi-am facut si un tatuaj cu steagul dacilor, din pasiune pentru stramosii nostri geto-daci”, ne-a declarat Doru Mesesan.
Tot el ne-a mai spus ca de 35 de ani nu s-a mai facut un film istoric despre geto-daci.
“Copiii trebuie sa stie despre stramosii lor si lumea lor magica si zeul lor, Zalmoxis. Va fi ceva unic ce nu s-a mai facut in ultimii ani.” stop_coloana

Cine este Zalmoxis?

Cu multa vreme în urma, un om exceptional reusea o reforma spirituala unica în antichitatea europeana: sa convinga un întreg neam ca sufletul este nemuritor si sa îi faca sa traiasca în spiritul acestei credințe. Acest om a purtat numele Zalmoxis (Zamolxis, Zamolxe). Daca în cazul altor popoare exista convingerea ca dupa moarte se duc în lumea subpamânteana si ca au nevoie de ofrande de care sa se bucure în lumea mortilor, geto-dacii credeau în continuitatea vietii într-o lume astrala, fericita. Incinerarea mortilor a aparut ca o consecinta a noii viziuni asupra lumilor spirituale, ca un act de purificare de legaturile trupesti. Fara îndoiala, doctrina zalmoxiana si credinta în nemurire sunt lucruri fascinante despre care multi îsi doresc sa afle detalii. Tocmai de aceea, un film artistic care îsi propune sa prezinte acest episod extraordinar al reformei lui Zalmoxis, film la care se lucreaza în acest moment, este mai mult decât bine venit.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *