Firmele care au finantat PDL in 2009 au beneficiat de contracte substantiale cu institutiile publice. O parte dintre companii sunt si sponsori ai PSD, partid care a primit anul trecut donatii de peste 21 de milioane de lei.

Companiile care au facut donatii generoase catre democrat-liberali cumuleaza zeci de contracte atat din partea autoritatilor publice centrale, cat si cele locale, conduse de reprezentati ai PDL, scrie NewsIn.

Transilvania Constructii SA a obtinut in 2009, de la Primaria Cluj-Napoca, un contract in valoare de 1.895.433 de lei fara TVA pentru lucrari suplimentare la un ansamblu de locuinte. Modalitatea de atribuire a fost prin negociere fara anunt de participare si a reprezentat in fapt un act aditional la un contract incheiat in 2006.

De asemenea, de la Consiliul Judetean Cluj, firma a mai obtinut un contract in valoare de 115.548.400 de lei, fara TVA, pentru realizarea unui stadion cu o capacitate de 29.648 locuri la gradene si 948 locuri in lojele pentru VIP si care sa respecte normele FIFA si UEFA. Contractul in cauza a fost obtinut in urma unei licitatii castigata de Transilvania Constructii SA in asociere cu SC ACI SA Cluj, SC Con-A SRL Sibiu, Universitatea Tehnica Cluj, SC Dico si Tiganas Birou de proiectare SRL Cluj, SC Bogart Construct Cluj, SC Das Engineering Grup Cluj si SC Grup 4 Instalatii Cluj.

Un alt contract obtinut de Transilvania Contructii SA in 2009 a provenit de la Spitalul Judetean de Urgenta Cluj, prin negociere fara anunt de participare, in valoare de 2.656.298 de lei, la aceeasi suma pe care a oferit-o initial spitalul. Obiectul contractului priveste proiectarea si executia de lucrari de recompartimentari nestructurale si modernizarea centralei termice si a unui lift.

Tot de la Primaria Municipiul Cluj Napoca, firma a mai castigat un contract pentru proiectare si lucrari de executie la „Centru de intretinere si tratare caini” in valoare de 1.473.861 de lei. Achizitia a fost facuta prin cerere de oferta, Transilvania Contructii SA fiind singurul ofertant.

Societatea a contribuit in 2009 la pusculita PDL cu 435.000 de lei.

Lukoil a incheiat 31 de contracte cu institutii ale statului, dintre care unul in asociatie, cele mai multe fiind cu Romsilva (6). Astfel, printre institutiile care au acordat contracte Lukoil Romania se afla Ministerul Finantelor, CFR Calatori, APIA, Loteria Romana, mai multe unitati militare si Consilii Judetene, precum si Primaria Sectorului 3 si Directia Parcurilor Sector 3.

Cel mai mare contract a fost incheiat cu Baza de Aprovizionare, Gospodarire si Reparatii, institutie aflata in subordinea Ministerului Justitie, in valoare de 17.247.259 RON. Cele 30 de contracte unde Lukoil este unic furnizor insumeaza 34.817.009 de lei. Pe de alta parte, Lukoil a sponsorizat PDL anul trecut cu 429.750 de lei.

SC UMR SA, cu sediul in Rovinari, a obtinut, in anii 2009 si 2010, 60 de contracte cu statul, incheiate cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni si Complexul Energetic Craiova, pentru diverse prestari de servicii si furnizare, in special pentru lucrari de reparatii si intretinere a echipamentelor.

UMR a incheiat cu SNLO 28 de contracte, 11 fiind atribuite prin licitatii deschise, 13 prin negociere fara anunt de participare (procedura motivandu-se prin existenta unor situatii de urgenta), iar restul de patru au fost atribuite prin cereri de oferta. Dintre acestea, doua au fost obtine in asociatie cu o alta societate, SC Grimex SRL, care figureaza pe site-ul UMR ca firma partenera. Astfel, contractele incheiate de UMR, ca unic prestator de servicii, cu SNLO sunt in valoare de 1.059.081 de lei, cele doua contracte in asociere valorand 285.895 de lei.

In ceea ce priveste Complexul Energetic Rovinari, UMR a incheiat 15 contracte, ca unic prestator de servicii, in valoare de 5.274.818 de lei. UMR a mai obtinut 15 contracte cu C.E. Turceni, dintre care opt ca unic prestator de servicii si sapte in asociere. Dintre acestea, sase s-au atribuit in urma unor negocieri, iar restul in urma unor licitatii deschise. UMR a obtinut 2.095.760 de lei ca firma unica prestatoare si 57.598.358 de lei in asociere. Complexul Energetic Craiova a atribuit, in anii 2009 si 2010, doua contracte UMR, in urma unor licitatii deschise, acestea valorand 5.368.950 de lei. In total, UMR a obtinut, de la stat, contracte in valoare de 13.798.610 de lei, ca unica firma prestatoare, si 57.884.253 de lei in cadrul unor asocieri.

UMR s-a aflat si ea printre societatile cu contributii consistente la situatia financiara a democrat-liberalilor, oferindu-le anul trecut 300.000 de lei.

Greenbau Tehnologie SRL a incheiat in 2009 un contract cu Societatea Nationala NuclearElectrica S.A. in valoare de 2.441.701 de lei pentru doua strunguri pentru fabricarea dopurilor. Contractul a fost atribuit prin negociere fara anunt de participare. Firma in cauza este controlata de doua persoane cu cetatenie israeliana care detin cate 50% din firma, David Bauman si Ferry Grinberg, si a sponsorizat PDL anul trecut cu 200.000 de lei.

Bercas SA a obtinut de la Primaria Piatra Neamt, condusa de democrat-liberalul Gheorghe Stefan, un contract in valoare de 2.314.392 de lei fara TVA pentru lucrari suplimentare pentru o serie de locuinte sociale. Contractul a fost atribuit in 2009 prin negociere fara anunt de participare, firma fiind singurul ofertant. Un alt contract a fost obtinut printr-o asociere cu SC Conbas SRL, in valoare de 1.008.416 de lei pentru consolidarea unui corp al cladirii Colegiului National Roman Voda din Municipiul Roman. Totodata, Bercas SA a sustinut PDL cu 120.000 de lei in 2009.

Restaco SRL a obtinut anul trecut un contract de la Oficiul National al Monumentelor Istorice in valoare de 492.525 de lei fara TVA pentru lucrari suplimentare de consolidare si restaurare la Biserica Sf. Nicolae din Dorohoi, judetul Botosani, unde presedinte al CJ este Catalin Flutur (PDL). Atribuirea contractului s-a facut prin negociere fara anunt de participare. Un al contract a provenit din partea aceleasi institutii pentru lucrari de executie a Bisericii Sf Simeon, din Suceava, judet condus de Gheorghe Flutur, contra sumei de 192.514 de lei, prin aceeasi procedura de atribuire. Tot in Suceava, dar pentru lucrari de constructii la Biserica Sf. Dumitru din Suceava, Restaco SRL a obtinut un contract de 231.064 de lei de la Compania Nationala de Investitii. Societatea comerciala a contribuit anul trecut la prosperitatea financiara a PDL cu 110.000 de lei.

SC General Concrete Cernavoda SRL a obtinut anul acesta un contract de 22.298.261 de lei, de la Compania Nationala de Investitii, pentru lucrari de executie a salii de sport din Bucuresti a Clubului Dinamo. Procedura de atribuire a fost negociere fara anunt de participare, firma in cauza fiind singurul ofertant. Tot de la CNI societatea a obtinut in 2009 un contract pentru realizarea unei sali de sport in Dambovita, contra sumei de 2.508.537 de lei. Al treilea contract obtinut de la CNI vizeaza de asemenea constructia unui sali de sport, tot in Dambovita, pentru 2.861.893 de lei.

O alta institutie de la care firma a obtinut mai multe contracte este Societatea Nationala NuclearElectrica SA. Astfel, prin negocieri fara anunt de participare SC General Concrete Cernavoda SRL a obtinut contracte in valoare totala de 5.841.701 de lei, fara TVA. Alte doua contracte au fost obtinute prin licitatie deschisa, primul, in valoare de 52.002.514 de lei – pentru servicii de manipulare, transport, conservare produse si servicii de exploatare, intretinere si reparatii ale spatiilor de depozitare ale Sucursalei CNE Cernavoda – iar al doilea in valoare de 5.713.772 de lei pentru lucrari de constructii – montaj pentru Depozitul Intermediar de Combustibil Ars.

General Concrete Cernavoda SRL este detinuta de omul de afaceri Valentin Popescu, fiind printre cei mai „fideli” clienti ai NuclerElectrica, dupa ce anul trecut a contribuit la bugetul PDL cu 105.000 de lei.

SC Victor Construct SRL a obtinut in 2009 de la Compania Nationala de Investitii un contract in valoare de 713.000 de lei, fara TVA, pentru lucrari la cladirea Primariei Municipiului Botosani. In plus, a mai obtinut un contract chiar de la Primaria Botosani, in valoare de 432.964 de lei pentru lucrari suplimentare. Firma a mai obtinut, de asemenea, o serie de contracte de la Agentia Nationala pentru Locuinte, in valoare totala de 42.263.157 de lei fara TVA pentru constructia de locuinte in Falticeni si Radauti (judetul Suceava), Neamt, Sibiu, Bacau, Harghita si Botosani. De asemenea, SC Victor Construct SRL a mai obtinut un contract de la Autoritatea Nationala a Vamilor pentru lucrari de constructii si instalatii pentru cladiri noi la Comuna Stanca, judetul Botosani in valoare de 6.993.670 de lei.

Victor Construct SRL este detinuta de omul de afaceri Victor Mihalachi, din Botosani, si a spirjinit PDL cu 100.000 de lei, dar si PSD cu 40.000 de lei.

Constructii Unu SA Iasi a beneficiat anul trecut de un contract in valoare de 8.812.914 de lei de la Oficiul National al Monumentelor Istorice pentru lucrari de consolidare si restaurare a Catedralei Mitropolitane. De la aceeasi institutie firma a obtinut, in urma unei negocieri fara anunt de participare, contractul pentru restaurarea manastirii Trei Ierarhi din Iasi in valoare de 2.176.984 de lei. In schimb, firma a sponsorizat PDL, in 2009, cu 100.000 de lei.

SC Criseni SRL a castigat prin licitatie, de la Societatea Comerciala Filiala de Distributie a Energiei Electrice „Electrica Distributie Transilvania Sud” S.A. – aflata sub autoritatea Ministerului Economiei – un contract in valoare de 452.650 de lei pentru lucrari de reabilitare. De asemenea, Criseni SRL a oferit anul trecut democrat-liberalilor 100.000 de lei.

SC Popeci Utilaj Greu SA a beneficiat in 2009 de doua contracte incheiate cu Complexul Energetic Rovinari SA – sub autoritatea Ministerului Economiei – in valoare totala de 341.464 de lei. De asemenea, de la Complexul Energetic Turceni doua contracte cu o valoare cumulata de 1.208.879 de lei, iar impreuna cu alte patru firme contracte in valoare totala de 21.019.140 de lei. Sustinerea catre PDL s-a ridicat la 90.000 de lei.

Asesoft International SA a obtinut impreuna cu Teamnet International de la Ministerul Finantelor Publice un contract in valoare de 775.524 de lei pentru servicii informatice. Alte doua contracte, care au fost incheiate cu ministerul, s-au ridicat la 32.325.857 de lei si, respectiv, 16.580.295 de lei – ultimul fiind obtinut printr-o asociere cu SC Romtelecom SA. De asemenea, societatea a obtinut un contract de 9.989.518 de lei de la STS pentru echipamente de comunicatii de date, servere si sisteme de stocare. De la Unitatea Militara 0251 din Bucuresti Asesoft a obtinut un contract in valoare de 16.070.687 de lei pentru implementarea sistemului E-learning.

SC Teamnet International a beneficiat in 2009 de mai multe contracte cu ministere din Guvernul Boc. Este vorba de Ministerul Sanatatii, de la care a obtinut un contract de 231.545 de lei pentru servicii informatice. De la Ministerul Finantelor firma a castigat, prin asociere cu alte trei firme doua contracte pentru prestarea unor servicii informatice si de invatamant, in valoare totala de 3.111.540 de lei. Un alt contract de la Ministerul Finantelor a fost obtinut contra sumei de 1.713.654 de lei, pentru servicii informatice si conexe. Teamnet a mai castigat un contract din partea Inspectiei Muncii, avand ca obiect servicii informatice privind „Registrul general de evidenta a salariatilor”, in valoare de 1.384.507 de lei. Un alt contract de servicii informatice a provenit de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate, in cuantum de 4.648.000 de lei. De la Hidroelectrica SA – aflata sub autoritatea Ministerului Economiei – firma a obtinut un contract de 1.304.226 de lei pentru servicii informatice. De asemenea, Consiliul Judetean Ilfov, condus de democrat-liberalul Cristache Radulescu, a declarat Teamnet castigator pentru un contract in valoare de 5.104.386 de lei, privitor la servicii informatice si conexe. Firma a obtinut si un contract de la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura de 9.228.372 de lei pentru servicii informatice privind gestiunea proiectelor in cadrul Programului Operational pentru Pescuit.

Teamnet International este membra a grupului Asesoft, care este detinut de omul de afaceri Sebastian Ghita. Prin cele doua firme au ajuns anul trecut in bugetul PDL 135.000 de lei. Despre Ghita, presa a scris ca a fost membru al PC, dar si un apropiat al pedelistei Roberta Anastase, si prieten cu lideri PSD. Ghita a beneficiat, prin firmele sale, de importante contracte cu statul si in timpul guvernarii PDL-PNL.

Titan Echipamente Nucleare SA a obtinut in 2009 un contract in valoare de 15.734.421 de lei de la Societatea Nationala NuclearElectrica SA – institutie sub autoritatea Ministerului Economiei – pentru amortizori de soc si prestare de servicii de asistenta tehnica. Un alt contract incheiat cu NuclearElectrica SA se ridica la 64.498.597 de lei pentru achizitionarea de „palete pentru depozitare combustibil ars”. Firma este detinuta in proportie de 87% de catre o companie libaneza, respectiv Bertrand Freres et Compagnie, si a sustinut PDL cu 70.000 de lei.

Paul Construct Impex SRL a beneficiat anul trecut de un contract de 940.956 de lei, obtinut prin negociere directa fara anunt de participare, de la Oficiul National al Monumentelor Istorice, pentru lucrari de restaurare a Manastirii Aninoasa. Totodata, PDL a beneficiat din partea acestei companii de o sponsorizare de 60.000 de lei.

SC Artego SA a castigat in 2009, prin asociere cu UMR SA, Popeci Utilaj Greu SA, Neptun SA si Damitrade SRL, un contract in valoare de 19.615.737 de lei de la Complexul Energetic Turceni pentru modernizarea electrica si mecanica a benzilor transportoare. In 2010 a mai obtinut, in aceeasi asociatie, doua contracte de 544.371 de lei si, respectiv, 859.032 de lei pentru lucrari suplimentare la benzile transportoare de la Turceni. De la Compania Nationala a Huilei firma a obtinut doua contracte in valoare totala de 408.513 de lei pentru furnizarea de salopete, costume si veste vatuite. Artego SA a mai obtinut de la C.E. Rovinari, in 2009, contracte in valoare totala de 66.804.779 de lei. Acestea au vizat in principal materiale din cauciuc pentru benzile transportoare. Anul trecut Artego SA a sprijinit atat PDL cat si PSD cu cate 50.000 de lei.

SC Prima Glass SRL a obtinut in 2009, de la Spitalul Clinic de recuperare din Cluj Napoca, un contract in valoare de 2.400.561 de lei pentru furnizare si montare a tamplariei din aluminiu pentru usi si ferestre. La randul sau, PDL a fost sprijinit cu 50.000 de lei de companie.

Moldocor SA a incheiat anul trecut cu Compania Nationala de Investitii trei contracte, dintre care doua privesc obiective din judetul Neamt, fief al liderului PDL, Gheorghe Stefan. Firma s-a angajat contra a 5.191.723 de lei sa contruiasca o sala polivalenta de 4000 de locuri, si totodata, pentru 4.165.364 de lei un bazin de inot didactic in localitatea Roman. Un alt contract vizeaza constructia unei sali de sport de 150 de persoane in judetul Braila, in schimbul sumei de 2.614.310 de lei.

Tot in judetul Neamt, in localitatea Bicaz, Moldocor SA a obtinut de la ANL un contract in valoare de 3.288.347 de lei pentru lucrari de constructie a unor locuinte pentru tineri. De la Primaria Neamt societatea a mai beneficiat de o lucrare in valoare de 2.836.706 de lei pentru extinderea cu sase sali de clasa si Sala de Sport a unui liceu. Moldocor a finantat anul trecut PDL cu 50.000 de lei.

Argos Industrial SRL a semnat in 2009 un contract in valoare de 683.900 de lei cu Administratia Fluviala a Dunarii de Jos, pentru lucrari de drenare la Capidava. Un alt contract a fost semnat cu Serviciu Public de Administrare a Domeniului Public si Privat din Constanta, contra a 215.004 de lei, pentru reparatia trotuarelor din muncipiul Mangalia. La randul sau, Argos Industrial a sponsorizat PDL cu 50.000 de lei.

O alta firma care a contribuit atat la bugetul PSD cat si cel al PDL este SC Master Chem Oil, care a oferit celor doua formatiuni sume egale de cate 100.000 de lei. Despre firma in cauza presa a scris ca este una dintre cele doua societati la care au apelat companiile de stat pentru a achizitiona pacura fara initierea procedurilor de licitatie, alaturi de Petrom, in februarie 2009.

De asemenea, o serie de firme au finantat in anul electoral 2009 atat PDL cat si PSD. Este vorba de SC Remat SA (PSD-10.000 de lei, PDL-3.000 de lei), SC Ecolact Prod SRL (PSD-300.000 de lei, PDL-2.000 de lei), SC News Outdoor Romania (PSD-32.465 de lei, PDL-10.142 de lei) si SC Unicarm SRL (PSD-30.000 de lei, PDL-50.000 de lei).

PSD a primit sponsorizari de peste 21 de milioane de lei

Partidul Social Democrat a acumulat, in 2009, venituri din cotizatii si donatii in cuantum de 21.186.322 lei, cele mai mari sume fiind platite de Robert si Ionut Negoita, care au donat 520.000 lei, Constantin Nita, care a cotizat 28.800 lei si SC Agrotrust SRL, din Teleorman, care a donat 500.000 lei, potrivit Mediafax.

Totodata, in 2009, alianta politica PSD+PC a cumulat venituri din cotizatii si donatii in valoare de 3.542.263 lei.

Astfel, potrivit Monitorul Oficial, veniturile incasate in 2009 de PSD din plata cotizatiilor s-a ridicat la suma de 10.309.590 lei.

De asemenea, in 2009 PSD a obtinut 2.386.135 lei de la membrii de partid care au platit cotizatii a caror valoare, cumulata, depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara.

Cea mai mare suma cotizata de catre un membru PSD a fost in cuantum de 28.800 lei, cotizatia fiind platita de catre social-democratului Constantin Nita.

De asemenea, PSD a obtinut 4.865.845 lei de la persoane fizice care au facut in 2009 donatii a caror valoare, cumulata, depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara.

Cea mai mare suma donata de catre o persoana fizica a fost in cuantum de 320.000 lei, donatia fiind facuta de Robert Sorin Negoita. Acestuia i s-a alaturat si fratele sau, care a donat, tot in calitate de persoana fizica, suma de 200.000 lei.

PSD a obtinut si 3.199.861 lei de la persoane juridice care au facut in 2009 donatii a caror valoare cumulata depaseste 10 salarii minime brute pe tara.

Cea mai mare suma donata de catre o persoana juridica a fost in cuantum de 500.000 lei, donatia fiind facuta de SC Agrotrust SRL, din Teleorman.

Suma totala a donatiilor confidentiale facute catre PSD, in 2009, a fost de 16.800 lei, in timp ce cuantumul veniturilor din alte surse a fost de 408.291 lei.

Pe de alta parte, alianta politica PSD+PC a cumulat 2.643.741 lei din partea persoanelor fizice care au facut in 2009 donatii a caror valoare cumulata depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara.

Cea mai mare donatie a fost in cuantum de 214.500 lei, a fost facuta de Mihai Rotaru, din Bucuresti.

Alianta politica PSD+PC a obtinut 864.161 lei de la persoane juridice care au facut in 2009 donatii a caror valoare cumulata depaseste 10 salarii minime brute pe tara.

Cea mai mare suma donata de o persoana juridica a fost in cuantum de 220.000 lei, fiind facuta de SC Diana-SRL din comuna Bujoreni, judetul Valcea.

Cuantumul total al veniturilor obtinute de alianta politica PSD+PC din alte surse a fost de 34.381 de lei