Domeniul construcţiilor a “explodat” la Zalău

Municipiul reşedinţă de judeţul pare a fi, în ultima perioadă, “raiul” constructorilor, clădiri de blocuri, case particulare sau clădiri de birouri fiind în diverse faze de execuţie, în ciuda pandemiei, care nu pare a fi afectat acest domeniu.

Cele mai multe imobile se construiesc în cartiere de la periferia Zalăului, însă nici zona centrală nu este ocolită. Un exemplu în acest sens este centrul Wellness de pe strada Parcului, o clădire pe trei nivele cu zonă de spa, trei bazine de înot, zonă de relaxare şi fitness. De asemenea, se construiesc numeroase ansambluri de blocuri, dar şi care particulare.      

Potrivit datelor centralizate de primăria Zalău, peste 1.600 de autorizaţii de construire au fost eliberate de muncipalitate în ultimii doi ani, dintre care aproape 1.000 în 2019, iar diferenţa în 2020.

Efectul restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19 s-a resimţit totuşi în 2020, în luna aprilie observându-se o scădere abruptă faţă de luna anterioară şi chiar faţă de anul precedent. Mai exact, în aprilie 2020 au fost eliberate de către primăria Zalău doar 24 de autorizaţii de construire, comparativ cu 80 în luna martie şi 77 în aprilie 2019. Sectorul construcţiilor şi-a revenit însă rapid, înregistrând un vârf în septembrie, când au fost emise 93 de autorizaţii de construire.

Totuşi, în 2020 au fost eliberate, în total, la Zalău, 704 autorizaţii, comparativ cu 957 în 2019, ceea ce arată o oarecare scădere, impusă de pandemie.        

Ritmul susţinut al sectorului construcţiilor se reflectă şi în dificultatea firmelor în a face faţă cererii, în momentul actual fiind aproape imposibil să găseşti, pe termen scurt, o firmă cu care să începi un nou proiect de construcţii, fie că e vorba de realizarea structurii clădirii, de instalaţii electrice, termice şi sanitare sau finisaje.   

3 Replies to “Domeniul construcţiilor a “explodat” la Zalău”

  1. Iara explodeaza?is stiri de felu….”urca preturile la imobilare” un oras atat de sarac care e sustinut de silcotub si michealin…in mare parte plus cateva croitorii…de unde atata ezplozie chiar in zalau? Salariile medii is undeva la 3000 ron un apartament nou…ii undeva la 50 000 euro…pe putin…,pandemia a inchis o gramada de afaceri …pana si pe dincolo….
    Deci prin ce fel apare”explozie”????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *