Doi octogenari din Meseșenii de Jos s-au vaccinat pentru a da un exemplu celor mai tineri

2
542

De Ziua Mondială a Sănătăţii, Vasile Pop, din Meseşenii de Jos, la cei 85 de ani ai săi, şi-a îmbrăcat miercuri, 7 aprilie, straiele de sărbătoare, cu motive tradiţionale sălăjene, şi plecat spre Zalău, să se vaccineze anti-COVID. Şi nu a venit singur, ci împreună cu consăteana sa, Floare Păuşan, de 82 de ani, care s-a gătit și ea de sărbătoare, cu o frumoasă ie albă, cu cusături negre.

“Nu am vrut să vin mai repede să mă vaccinez, că am spus să-i las întâi pe cei tineri, dar acum cred că ne-a venit şi nouă rândul să ne vaccinăm, să fim protejaţi de virus. Nu mi-e frică de vaccin, pentru că merg în fiecare am să-mi fac, la doctorul de familie, vaccinul antigripal”, a povestit tanti Floare, înainte să-şi ridice mâneca stângă de la cămaşă, pentru a face loc acului minuscul.

Am văzut, miercuri, doi vârstnici care au privit vaccinarea ca pe o sărbătoare, o cale de trece peste pandemie şi nu ca pe o obligaţie sau o corvoadă, așa cum e privită de unii mai tineri.

“Am avut două persoane cu o vârstă înaintată, de 82, respectiv 85 de ani, pacienţi din comuna Meseşenii de Jos, cu o patologie cronică, care chiar dacă sunt în etate au dorit să vină să se vaccineze, pentru a sublinia încă o dată importanţa vaccinării şi siguranţa vaccinului. Sunt nişte pacienţi model, care şi pentru vaccinul anual antigripal vin la vaccinare, la cabinetul medicului de familie. Nu au avut până acum probleme sau efecte secundare, iar faptul că ajuns la această vârstă se datorează şi respectării indicaţiilor medicului de familie”, a afirmat Csakvari Alexandru, medic primar medicină de familie, coordonatorul Centrului de vaccinare nr. 2 – Cercul Militar Zalău.

Până în prezent, din 17 ianuarie au fost vaccinate la acest centru 6.833 de persoane, din care 3.635 cu prima doză, iar 3.198 au făcut două doze, adică inclusiv rapelul, pentru vaccinul Pfizer, iar pentru linia Astra Zeneca, ce a fost deschisă în 15 februarie, până în 7 aprilie au fost vaccinate 4.7730 de persoane cu doza I, rapelul urmând a se face la 56 de zile.

“Până la ora actuală am avut câteva reacţii secundare la vaccin, dar toate au fost controlabile. Personalul este foarte bine pregătit şi avem dotări şi echipamente adecvate. Sperăm ca odată cu vaccinarea unui număr cât mai mare de cetăţeni să avem şi o mobilitate mai bună, atât în interiorul ţării cât şi în afară, pentru persoane care doresc să călătorească în străinătate. Ar fi foarte bine dacă toată lumea şi-au lua informaţiile despre vaccinare de la persoane specializate în domeniul medical şi nu informaţii din surse neautorizate. La ora actuală se ştie că vaccinurile sunt foarte sigure şi s-a vaccinat un număr foarte mare de persoane la nivel european şi mondial”, a subliniat doctorul Csakvari Alexandru.

În Sălaj sunt deschise în prezent 10 fluxuri de vaccinare, din care patru în Zalău şi câte unul în Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou, Ileanda, Hida şi Crasna. În perioada imediat următoare, vor mai fi deschise patru fluxuri de vaccinare, la Zalău (2), Şimleu Silvaniei şi Sărmăşag şi se va mări numărul de doze administrat zilnic în fiecare centru de vaccinare, au anunțat reprezentanții Prefecturii Sălaj.

2 COMENTARII

  1. Eu cred ca esti prost rău de tot,pai dacă oamenii își iubesc viata și sunt iubiți de familie și mai sunt și sănătoși de ce sa nu își dorească sa trăiască 100 de ani????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.