februarie 9, 2023

Doi copii, o singura indemnizatie

Din aceasta luna, mamicile primesc indemnizatii mai mari pentru cresterea copilului, de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, dar nu mai putin de 600 lei. Potrivit lui Alexandru Pop, directorul interimar al Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Salaj, mamele care au nascut anul trecut si primesc indemnizatie, iar anul acesta mai aduc pe lume un bebelus, nu vor beneficia de o a doua indemnizatie, ci una singura pentru ambii copii. Acestea vor primi 85% din media veniturilor realizate in anul activ anterior primei nasteri. In acest caz se prelungeste perioada de acordare a indemnizatiei pana la varsta de doi ani a celui de-al doilea copil, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap. Noile prevederi nu fac referire si la cazurile de gemeni sau tripleti. Propunerile legislative care s-au facut in acest sens, anul trecut, au ramas in aer. Indiferent cati copii aduce pe lume o femeie la o nastere, aceasta va primi o singura indemnizatie. Iar cate o indemnizatie pentru fiecare copil se poate obtine doar in instanta.
La stabilirea indemnizatiei se vor lua in considerare, printre altele, si veniturile obtinute din indemnizatia de somaj, perioadele de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, veniturile din activitati independente s.a. Au dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului si absolventele de facultate care au promovat examenul de licenta in prima sesiune si care in decurs de 60 de zile de la absolvire s-au angajat, chiar daca nu au realizat venituri timp de 12 luni. Acestea nu vor primi mai putin de 600 lei lunar.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut