Camera de Garda a Spitalului Orasenesc Jibou are acum un medic care se ocupa de pacientii care vin de urgenta la spital. De la 1 aprilie 2009, doctorul arab Basaleh Saleh se afla aici pe post de medic de medicina generala. Acesta a venit in Romania in urma cu 15 ani, a terminat Facultatea de Medicina la Cluj, iar anul trecut, la solicitarea lui Ioan Miclea, primarul comunei Zalha, a acceptat sa fie medic in aceasta comuna, insa nu a putut profesa ca medic de familie deoarece este medic generalist. Totusi, a ramas alaturi de sateni. La dispensarul din comuna el lucreaza ca medic privat, neputand incheia un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Insa lucreaza benevol adica, nu le ia bani pacientilor pe care ii trateaza. La Jibou a ajuns in urma solicitarii lui de catre Narcisa Balint, managerul spitalului. „Era nevoie de un medic. Am primit aprobarea incadrarii lui pe postul de medic generalist, de la Minister, pe perioada determinata, pana la ocuparea postului prin concurs. Un astfel de concurs va fi in luna septembrie a acestui an, la care va participa si dr. Basaleh”, a declarat Balint.
Mai putine urgente trimise spre Zalau
Camera de Garda nu avea un medic pana acum. Urgentele erau preluate de catre doctorii din spital, la Camera fiind doar asistente medicale. Iar pentru fiecare urgenta erau deranjati, de la consultatii, medicii de pe sectii. Acum insa, arabul Basaleh Saleh se afla la spital de luni pana vineri, intre orele 7,00-14,00. Apoi eventualele urgente pot fi preluate cu usurinta de catre ceilalti doctori specialisti. „De cand sunt aici au scazut trimiterile la Spitalul de Urgenta din Zalau cu circa 35-40%. Merita sa fie investit in acest spital. Avem o adresabilitate atat de mare incat depasim numarul de cazuri contractate care nu sunt decontate de CJAS. Voi participa la concursul care va avea loc in septembrie”, a declarat Basaleh Saleh. Arabul are diploma de competenta in urgente deoarece a lucrat la un spital in Fasia Gaza, Palestina, timp de trei ani. Isi doreste sa ramana la Spitalul din Jibou, dar nu va renunta nici la Zalha.
„Vreau sa fiu medic de familie in Zalha”
In prezent face naveta in fiecare zi, de la ora 15,30 putand fi gasit la dispensarul din comuna pana seara tarziu. „Am un program foarte incarcat. Pretul il plateste familia, pentru ca nu am timp sa-mi vad copiii. Fata de munca depusa, veniturile sunt mici, insa compenseaza satisfactia. La Zalha, am in medie 15 pacienti pe zi. Nu am contract cu Casa, lucrez ca medic privat de medicina generala, dar nu iau bani de la oameni. Am speranta ca in viitorul apropiat sa pot incheia un contract cu CJAS Salaj ca sa pot da retete compensate pacientilor. E singurul lucru care mai lipseste pentru a-i putea ajuta pe sateni. Le-am promis ca voi fi alaturi de ei”, a conchis Basaleh. Anul trecut a inceput rezidentiatul in medicina de familie, la Cluj. Dupa ce il va termina, va putea fi medic de familie in Zalha. La dispensar are toate conditiile necesare unei bune functionari si aparatura necesara. Deja are pacienti si din Babeni, Surduc, Valeni si Bezded.
Apreciat si de colegi
Managerul spitalului ne-a spus ca medicul Basaleh Saleh este bine privit de colegii de breasla. Este apreciat, tanar, dinamic, are initiativa, ba chiar a facut propuneri pentru modernizarea Camerei de Garda. „E un om deosebit. Vin si pacienti mai irascibili, dar stie cum sa le vorbeasca, sa-i tempereze si sa-si faca actul medical in orice conditii”, a precizat Balint.
Asistentul sef Ureche Valer a adaugat ca arabul se integreaza foarte bine, are experienta si face consultatii ca la carte. Face o reala triere a bolnavilor. Avand in vedere ca niciodata nu a fost un medic pe Camera de Garda, Basaleh este foarte dorit la Jibou.