Salajenii care doresc sa-si construiasca o locuinta prin programul guvernamental „Prima Casa 2” vor trebui sa aiba in proprietate terenul pe care se va construi imobilul.
Noile norme care reglementeaza „Prima Casa 2” au fost publicate in Monitorul Oficial la mai bine de o luna dupa lansarea celei de-a doua parti a acestui program. Astfel, potrivit prevederilor legislative, pentru a putea lua creditul in valoare maxima de 75.000 de euro, din care sa construiasca un imobil, persoanele fizice trebuie sa se asocieze in grupuri de minimum sapte persoane. In cazul in care unul dintre beneficiari nu mai poate face fata platilor in cadrul programului „Prima Casa, Ministerul Finantelor poate aproba preluarea finantarii si a locuintei de catre o persoana fizica care indeplineste criteriile de eligibilitate pentru asa ceva. Totodata, legea interzice instrainarea locuintei si a terenului, pe o perioada de cinci ani, cu exceptia cotei-parti de teren aferente fiecarei locuinte construite catre oricare dintre cei care s-au asociat pentru construirea imobilului.
Cea mai importanta conditie in vederea obtinerii unui credit garantat de FNGCIMM este ca solicitantul sa nu fi detinut sau sa nu detina o locuinta in proprietate, individual sau in comun, impreuna cu sotul sau sotia ori cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita, cu exceptia cotelor parti din locuintele dobandite prin mostenire. Solicitantul va semna, in acest sens, o declaratie pe proprie raspundere.
Case de 3,2 milioane dupa prima etapa in Salaj
Potrivit statisticilor Fondului National de Garantare a Creditului pentru IMM-uri, la nivel national, pentru a doua etapa a programului au fost inregistrate peste 350 de solicitari de garantare. In total, in ambele variante ale programului au fost acordate mai mult de 18.500 de garantii, cu o valoare totala ce depaseste 750 de milioane de euro, valoarea medie a unei garantii fiind de 41.500 de euro. In judetul nostru, de prima varianta a programului guvernamental au beneficiat 110 salajeni, care au primit garantii in valoare de 3,2 milioane de euro, cele mai multe imobile tranzactionate fiind apartamentele cu doua si trei camere.