Cozile formate de pensionari la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Salaj in ultimele luni au inceput sa dispara odata cu sfarsitul sezonului estival
Ieri a fost prima zi in care s-au preluat cererile pentru bilete de tratament. Intre orele 8,00 si 9,00, un singur ghiseu a inregistrat 130 de cereri pentru luna octombrie, in diverse statiuni balneare. Unii pensionari au venit de duminica pentru a se inscrie pe o lista, ca sa se asigure ca vor prinde un bilet in statiunea dorita. Lista oficiala dupa care au primit numere de ordine a fost intocmita luni dimineata si cuprindea doar 80 de persoane, fata de cateva sute in lunile din vara, considerate de varf. Florian But, directorul adjunct al CJP Salaj, spune ca sunt persoane care depun cereri pentru mai multi pensionari, de obicei pentru neamuri. Cele mai solicitate statiuni sunt Sovata, Bizusa, Felix, 1 Mai, Caciulata, Geoagiu, Covasna, etc. Pana in prezent au fost depuse peste 4.600 de cereri de la inceputul anului, din care 493 pentru septembrie, iar acum se preiau cereri pana in data de 15 a lunii, pentru luna urmatoare.
Judetului Salaj i-au fost repartizate 2.775 bilete pentru intreg anul. Varstnicii au mai multe sanse sa obtina un bilet de tratament daca pe cerere trec mai multe statiuni, nu doar una. Pentru ca daca in acea statiune nu mai sunt bilete nu va primi in alta decat daca este mentionata in cerere.
Totodata, din totalul pensionarilor, circa 31.000 (beneficiari ai legilor speciale) au dreptul la bilete gratuite. Acestea sunt mult mai putine decat cele cu reducere, pentru 2009 fiind disponibile doar 545. „Sunt multi care nu reusesc sa intre in posesia unui bilet gratuit si in loc sa aleaga totusi unul cu reducere, renunta de tot. Si sunt statiuni care raman pe dinafara, care nu sunt solicitate de pensionari. Biletele cu acele destinatii se pun din nou la bataie pentru pensionari”, a precizat But.