Doar doua IMM-uri din Salaj primesc bani europeni prin POS

Pe Axa 1 a Programului Operational Sectorial (POS) Cresterea Competitivitatii Economice, antreprenorii salajeni au depus, in decursul anului trecut, 12 aplicatii pentru investitii productive de pana la 920.000 de lei si 13, pentru investitii mari, de pana la 5,56 milioane de lei, potrivit informatiilor furnizate de catre Codruta Nertan (foto), consilierul Centrului Teritorial de Informare si Consiliere pentru IMM-uri si Cooperatie Salaj. Lor li se adauga sase aplicatii pentru accesul pe noi piete si internationalizare si alte trei pentru implementarea standardelor internationale. Pana in prezent, s-au semnat doar doua contracte de finantare, celelalte mai avand de asteptat.
Valoarea totala a proiectelor… norocoase se ridica la 2 milioane de lei, in timp ce finantarea nerambursabila aprobata este de 1,18 milioane de lei. Cea mai mare parte a sprijinului (85,5%) provine de la Uniunea Europeana, diferenta fiind asigurata de la bugetul national. Societatile salajene care vor beneficia de fonduri nerambursabile pentru cresterea competitivitatii economice sunt Rom Dinarom SRL si Clio SRL. Proiectul celei dintai are o valoare de 392.000 de lei, banii fiind destinati achizitionarii de utilaje, ne-a declarat Romeo Costea, managerul turnatoriei Rom Dinarom. Societatea a solicitat o finantare nerambursabila de 274.400 lei, suma fiindu-i aprobata integral.
Si firma de constructii Clio SRL va investi sprijinul financiar nerambursabil in achizitionarea de utilaje, a precizat administrator Florian Hodis, adaugand ca “fara acesti bani nu as fi reusit sa fac niste investitii necesare pentru dezvoltarea activitatii”. Proiectul depus are o valoare de aproape 1,64 milioane de lei, din care 909.000 lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata, aprobata ulterior.
In cazul celorlalte 32 de proiecte depuse de catre IMM-urile din judetul Salaj pe Axa 1, pentru care nu s-au semnat contractele intre beneficiar si autoritatea contractanta, dosarele sunt inca in stadiu de analiza. In statistica Oficiului Teritorial pentru IMM-uri si Cooperatie Cluj, de care apartine si centrul din Salaj, judetul nostru este codas atat din punct de vedere al numarului de aplicatii pentru realizarea de investitii, cat si al celor de finantare pentru consultanta. In schimb, din cele opt proiecte ce solicita sprijin pentru accesul pe noi piete si internationalizare, sase provin din Salaj.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *