DNA a cerut documente legate de elaborarea ordonanțelor guvernului

DNA a cerut documente  legate de elaborarea  ordonanțelor guvernului

Ministerul Justitiei a primit o solicitare din partea DNA de a transmite ieri, în original, toate înscrisurile care au legatura cu elaborarea Ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor Penale și a proiectului de lege adoptat de Guvernul României, pentru gratierea unor pedepse. Prin aceeasi adresa Directia Nationala Anticoruptie a solicitat transmiterea documentelor rezultate ca urmare a corespondentei interinstitutionale si interne, scrise sau prin posta electronica, cu privire la cele doua acte normative mentionate, precum si precizarea numelui, prenumelui si a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea si/sau avizarea celor doua proiecte de acte normative, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Justitiei, remis redat de Mediafax. Procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, Augustin Lazar, a declarat ieri ca pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) exista un dosar care ”are o anumita legatura” cu ordonanta de urgenta adoptata de Executiv privind modificarea Codurilor Penale.

Iohannis a sesizat ieri
Curtea Constitutionala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ieri ca a sesizat Curtea Constitutionala în privinta Ordonanței de modificare a Codului Penal.
”În chestiunea ordonantei am decis sa sesisez Curtea Constitutionala, este dupa parerea mea si a juristilor din Administratia Prezidentiala, evident e vorba de un conflict politic de natura constitutionala între Guvernul, pe de o parte, sistem de justitie si Parlament în cealalta parte”, a spus presedintele Iohannis.
În expunerea de motive, presedintele Klaus Iohannis arata ca decizia adoptarii ordonantei de urgenta de catre Guvern este un abuz.
”În consecinta, prin adoptarea ordonantei de urgenta, al carei continut se îndeparteaza atât de la necesitatea unei reactii prompte, în vederea apararii unui interes public, cât si de la argumentele prezentate în preambul, Guvernul a actionat abuziv, arogându-si competente pe care Constitutia nu i le confera”, se arata în sesizare. stop_coloana

Parlamentarii europeni
despre situatia din România

Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, a initiat dezbaterea de la Bruxelles privind situatia democratiei si a justitiei din România și a afirmat ca actele normative adoptate recent nu pot fi intrepretate altfel decât ca un pas înapoi în lupta anti-coruptie, solicitând Guvernului României reanalizarea lor, scrie Mediafax, care redă pasaje din dezbatere.
”Fac un apel Guvernului sa se razgândeasca. România merita politicieni care sprijina lupta anti-coruptie (…) A face parte din UE nu înseamna doar sa primesti ajutoare, ci sa respecti numite valori”, a subliniat Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, care subliniat și că legislatia poate afecta utilizarea fondurilor Uniunii Europene în România.
”Sunt solidara cu lupta poporului român si reactia presedintelui Iohannis. Sunt din Italia si stiu ce vrea sa spuna cu zi de doliu. Este o rusine felul în care au fost adoptate ordonantele de urgenta. Este un mod de a actiona care se întâmpla destul de des în Europa. Protestele cetatenilor si din presa ne amintesc ca si asociatile cetatenilor si presa sunt puteri ale statului. Se adopta decrete pentru a permite unor politicieni corupti sa scape de închisoare”, a spus și Barbara Spinelli (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordica)
”Protestele din ultimele zile din România arata ca românii iau foarte în serios democratia. Coruptia este începutul putrezirii sistemului”, este citată Judith Sargentini, Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana.
”Eforturile depuse de România au înregistrat un regres. Lupta împotriva coruptiei trebuie sa devina importanta. Români, suntem alaturi de dumneavostra!”, este mesajul dat de Roberta Metsola, Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat).

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *