ianuarie 31, 2023

Consiliul Județean vrea să reabiliteze DJ 108F

Consilierii județeni și-au dat acordul, în cadrul ședinței de miercuri, pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea principalilor indicatori tehnico – economici și a devizului general estimativ pentru obiectivul de investiţie „Reabilitare și modernizare DJ 108F: DN 1H – Șimleu Silvaniei – Măeriște – Șărmășag – Chieșd – limită județ Satu-Mare”, în vederea accesării finanțării în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Drumul județean propus pentru reabilitare, în lungime de 25 kilometri, este un drum de clasă tehnică IV, fiind inclus în categoria de importanţă C (normală), conform prevederilor legale și normelor tehnice specifice.
În urma elaborării expertizei tehnice, s-a constatat că drumul județean DJ 108F nu corespunde cerințelor tehnice de calitate, motiv pentru care administrația județeană dorește reabilitarea și modernizarea acestuia, pentru a-l aduce la parametri tehnici corespunzători.

Administrația județeană susține că vrea să profite de oportunitățile de finanțare ivite în cadrul Programului național de investiții „Anghel Saligny”, motiv pentru care a solicitat acordul consilierilor pentru cererea de finanțare și devizul general estimativ pentru această lucrare.

“Pentru foarte multe UAT-uri acest program va fi o poveste frumoasă”, e de părere consilierul județean social-democrat Gheorghe Pop (nu este vorba despre fostul senator Gheorghe Pop, fiind doar o coincidență de nume, n.red.). Acesta a explicat că, la nivel național, sunt depuse spre finanțare peste șapte sute de mii de cereri, motiv pentru care va fi imposibil să se aloce fonduri pentru toate proiectele.

Președintele Consiliului Județean a ținut să menționeze că Programul „Anghel Saligny” nu e singura variantă luată în calcul pentru a face rost de banii necesari.

“Nu știu care va fi sursa de finanțare. Noi aplicăm și pe Programul național de investiții <Anghel Saligny>, știți că urmează POR, este și PNRR, deci vom găsi surse de finanțare. Dar dacă sursele de finanțare vor fi la ușa noastră și noi vom mai pierde trei ani de zile ca să putem face documentațiile necesare, cu siguranță nu vom avea acces la finanțări. De aceea ne pregătim, pentru a avea toate documentele făcute și, când găsim sursele de finanțare să dăm drumul la lucrări. În plus, avem și un excedent bugetar. Ne propunem să începem lucrările, și din excedentul nostru bugetar, și din credite, pentru a rezolva odată problema de infrastructură a județului Sălaj. Vreau să pregătim fiecare obiectiv care poate fi realizat în județ, să aibă toate formele birocratice rezolvate și, atunci când se ivește o sursă de finanțare, noi să putem să accesăm fondurile. Avem discuții cu ADR Nord-Vest, cu siguranță vom avea patru sau cinci drumuri județene care vor fi finanțate prin POR 2021-2027,vor fi altele pe <Anghel Saligny> și, până la urmă, trebuie să muncim, că de aceea suntem aici”, a afirmat Dinu Iancu Sălăjanu, în cadrul ședinței Consiliului Județean.

Valoarea totală a lucrării pe care o are în vedere administrația județeană este de aproximativ 145 milioane lei și prespune, pe lângă reabilitarea drumului, refacerea a 5 poduri, reabilitarea a 16 podețe, realizarea de accese la proprietăți din podețe tubulare, șantuți din beton, rigolă carosabilă, parapet de protecție, montarea de borne kilometrice și indicatoare rutiere.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut