84 la suta dintre apelurile efectuate de catre salajeni la 112 in septembrie sunt false. Operatoarele sunt nevoite sa asculte glumele celor care se plictisesc
Salajenii se distreaza in continuare sunand la 112 fara a avea vreo urgenta. Potrivit statisticii realizate de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, in luna septembrie au fost efectuate 17.813 apeluri catre serviciul unic de urgenta, numai din judetul nostru. Dintre acestea, un procent de 84 la suta, respectiv 15.029 apeluri, sunt false, salajenii facand glume la telefon si tinand linia ocupata in timp ce poate altii aveau intr-adevar nevoie de ajutor. Dintre cazurile reale, cel mai mult a fost solicitata ambulanta, de 1.095 de ori, apoi politia – de 660 de ori. Interventia pompierilor a fost solicitata in 94 de cazuri iar a jandarmilor in 73.
Apelurile catre 112 efectuate in august sunt mai multe, salajenii sunand de 20.872 de ori. Procentul apelurilor false este de 89 la suta, adica 18.668. In topul cazurilor reale se afla tot ambulanta cu 1.251 solicitari, apoi politia cu 799. Jandarmii au fost chemati in 84 de situatii iar pompierii in 70.
Din pacate inca nu este inteleasa importanta acestui serviciu iar operatoarele sunt nevoite sa asculte, de multe ori, injurii si glume. In ceea ce priveste apelurile false, majoritatea sunt efectuate de pe telefoane cu cartele preplatite, iar persoana este mai greu de identificat. Aceste apeluri facute pentru amuzament pot duce la pierderea vietii altor persoane aflate in pericol. Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a propus transmiterea unei avertizari prin SMS a celui care apeleaza abuziv 112, dar si o solutie de restrangere temporara a accesului acestuia la serviciile comerciale de telefonie pentru ca cel ce apeleaza abuziv sa nu mai poata folosi telefonul decat pentru a suna la 112. Iar deblocarea nu se va putea face decat de catre operatorul care a vandut cartela preplatita si numai dupa prezentarea datelor personale ale utilizatorului, ceea ce va permite politiei sa aplice amenzile prevazute de lege. Insa pana cand se vor pune in aplicare si aceste masuri, operatoarele vor mai asculta ciudateniile plictisitilor.