Distanta dintre lider si ipocriti

0
22

Ultimul lider de stat din perioada celui de-al doilea razboi mondial a plecat dintre noi. Odata cu plecarea Majestatii Sale Regele Mihai I, care a salavat Romania intorcand-o impotriva Axei, o lume parca s-a naruit. Este o lume in care ultimul rege al Romaniei a jucat un rol de seama pe marea scena a istoriei. Obligat de comunisti sa renunte la tron si la tara in urma cu sapte decenii, Regele Mihai a fost apoi haituit de neocomunistii care si-au insusit puterea dupa 1989. La peste doua decenii de la ticaloseniile puse la cale de care tovarasul Ion Iliescu impotriva Regelui Mihai, destinele tarii se afla tot in mainile copiilor ideologici ai celor de atunci. De atunci de cand nu a fost lasat sa intre in propria tara, de atunci de cand autoritatile post decembriste au incercat sa creeze o impresie generala descurajanta referitoare la Regele Mihai. Prin modul neostentativ si demn in care a trait, Regele Mihai a reusit sa se ridice cu mult peste cei care au incercat neobositi sa-l huleasca si sa-l puna in umbra. Nici nu este de mirare ca intre cele doua tabere nu a putut exista nici un moment de dialog in adevaratul sens al termenului. Distanta dintre cele doua lumi este incomensurabila. Prin modul in care a inteles sa-si duca viata, indiferent de barierele care i-au iesit in cale, figura Regelui Mihai capata acum forta unui simbol moral care are toate sansele sa dainuie. Am vazut pe micile ecrane de cat fariseism pot da dovada politicienii nostri. Cei care pana ieri il blamau pe Regele Mihai astazi il plang (cu lacrimi de crocodil) si nu inceteaza a-l elogia ca pe o personalitate pe marea scena a istoriei. Desi a disparut fizic dintre noi, cuvintele rostite de Regele Mihai in 1992, cand i s-a premis sa stea de Pasti trei zile in Romania si cand au venit un milion de romani sa-i ureze "Bun venit", nu si-au pierdut deloc din forta: "Cu toate ca maine trebuie sa plec, asta nu inseamna o despartire, vom ramane impreuna sufleteste". Si va ramane impreuna cu acest popor prin timp si peste timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.