Dispare pragul pentru folosirea limbii minoritatilor în institutiile administratiei

Codul adminstrativ, adoptat luni in Camera Deputatilor, contine, pe langa pensii speciale pentru alesii locali, si un cadou pentru UDMR. 

rn

Printre prevederile proiectului legislativ se numara eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minoritatilor nationale în prefecturi, primarii, consilii judetene si locale, dar si cum vor fi montate placutele bilingve.
„Art.94.- Folosirea limbii minoritatilor nationale (1) În unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetatenii apartinând minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligatia sa asigure în raporturile cu acestia, folosirea limbii minoritatii nationale respective, în conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentului Cod si ale tratatelor internationale la care România este parte. (2) Autoritatile si institutiile publice, precum si celelalte entitati juridice prevazute la alin.(1), prin hotarârea organelor lor deliberative sau dupa caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minoritatilor nationale în unitatile administrativ-teritoriale în care cetatenii apartinând minoritatilor nationale nu ating ponderea prevazuta la alin (1)”, prevede proiectul adoptat.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut