In stilul cu care ne-a obisnuit deja, Ministerul Educatiei socheaza, zilele acestea, din nou, emitand alte ordine prin care stabileste alte planuri cadru pentru liceu in anul scolar viitor. Partea buna este ca, prin noile ordine, se revine asupra deciziei initiale de scoatere din orar a istoriei Romaniei la clasa a XII-a, la majoritatea specializarilor din cadrul liceelor tehnologice. Prin urmare, conform noului plan cadru (act ce stabileste numarul de ore alocat fiecarei discipline), elevii de clasa a XII-a vor avea, totusi, in orar, si istoria, ce va fi predata o ora pe saptamana.
In privinta orelor de educatie fizica si sport, noile ordine nu aduc rectificarile sperate, in sensul ca aceasta disciplina ramane, cu unele mici exceptii, cu doar o ora pe saptamana. Surpriza cea mai mare este, insa, disparitia cu desavarsire din orarul elevilor de liceu a orei de dirigentie (consiliere si orientare). Dupa cum aprecia si Teodor Crisan, directorul Colegiului National „Simion Barnutiu” Simleu Silvaniei, „este o mare pierdere scoaterea orei de dirigentie, in special pentru copii. Era singurul moment in care puteai sa stai de vorba cu ei, sa le intelegi problemele, lucru foarte important in conditiile in care parintii, acasa, au tot mai putin timp sa discute cu copiii”. Si inspectorul scolar general Ioan Abrudan s-a declarat neplacut surprins de aceasta masura, exprimandu-si, insa, speranta ca ora de dirigentie va fi inlocuita, totusi, printr-o disciplina similara cuprinsa in oferta de discipline optionale (la decizia scolii).
In contextul actual, cand guvernul se lupta sa taie din sporurile bugetarilor, ne intrebam daca nu cumva masura scoaterii orei de dirigentie nu este altceva decat un subterfugiu pentru a nu mai plati cadrelor didactice sporul de 10% care se acorda dirigintilor.