decembrie 6, 2022

Directorii, la raport. Cine și cum evaluează activitatea șefilor din școlile sălăjene

      Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sălaj a publicat calendarul evaluării activității manageriale derulate în anul școlar 2020-2021 de directorii și directorii adjuncți din școlile sălăjene. Practic, este o autoevaluare a șefilor din învățământ, un auto-punctaj pe care evaluații trebuie să-l justifice comisiei de evaluare constituită la nivelul ISJ Sălaj, al cărei președinte a fost desemnat inspectorul școlar general adjunct, Faluvegi Ervin. Pe lângă directorii în funcție la această dată, trebuie să se auto-evalueze și foștii directori care au ocupat funcția de management în timpul anului școlar 2020-2021 pe o perioadă de minim 90 de zile.

Fişa de autoevaluare a activităţii manageriale are 20 de pagini. Printre altele, se punctează proiectarea bugetului unităţii de învăţământ în concordanţă cu planul de dezvoltare instituţională, asigurarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS COV 2, existenţa contractelor încheiate şi derulate cu agenţii economici, ONG –uri şi alte organizaţii privind derularea proiectelor. De asemena, se urmăreşte implicarea unității de învățământ în proiecte de parteneriat cu unităţi de învăţământ similare din Uniunea Europeană sau din alte zone. Directorii primesc punctaj şi dacă s-au implicat în analizarea rezultatelor şcolare ale elevilor, dacă au participat la activităţi extraşcolare şi dacă au promovat activitatea unităţii de învăţământ la nivel local şi la nivel naţional.

    Etapele evaluării directorilor

   Potrivit procedurii de evaluare publicată de ISJ Sălaj, dacă o persoană a ocupat, pe parcursul unui an şcolar, mai multe funcţii de conducere la nivelul unității de învățământ sau la mai multe unităţi de învăţământ, evaluarea se realizează distinct pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurate în fiecare dintre funcţiile respective şi pentru fiecare unitate de învăţământ în parte şi se finalizează cu acordarea unui punctaj distinct pentru fiecare din perioadele în care a ocupat funcţiile de conducere respective.

Calendarul publicat pe site-ul ISJ prevede că, în perioada 14-15 iunie 2021, s-a anunțat ”demararea procedurii de evaluare a activității manageriale a persoanelor care nu mai îndeplinesc funcții de conducere, dar care au deținut funcția minim 90 de zile calendaristice”. În perioada 15 iunie – 23 august 2021 începe evaluarea de etapă. Adică, se realizează consultări cu personalul didactic și nedidactic al școlii, organizația sindicală din școală, autoritățile locale/ județene și directorul unității de învățământ în cazul evaluării directorului adjunct și elaborarea unui raport de etapă de către inspectorul coordonator, raport care se va anexa la dosarul directorului/ directorului adjunct. În perioada  25-31 august 2021, evaluații își depun dosarele la secretariatul ISJ Sălaj, dosar care va conține două exemplare ale Fișei de evaluare și Raportul prin care se motivează punctajul acordat la autoevaluare. Din 3 până în 14 septembrie 2021, comisia de evaluare din ISJ va realiza evaluările și se vor întocmi documentele/ dosarele candidaților. Acestea vor fi completate cu raportul de etapă și raportul justificativ al comisiei de evaluare, apoi vor fi predate, în perioada 20-22 septembrie 2021, inspectorului școlar general.

Vasile Bulgărean va avea la dispoziție două zile să predea documentele către secretarii Comisiei pentru centralizare. În perioada 27-28 septembrie 2021, secretarii vor centraliza punctajele și vor elabora adresele de comunicare a punctajelor și a calificativelor obținute în urma evaluării. Toți directorii evaluați vor ridica rezultatele (Fișa de autoevaluare și adresa de comunicare) de la secretariatul Inspectoratului școlar, dar vor putea și depune contestații în cazul în care sunt nemulțumiți de calificativele obținute. Contesatțiile se vor putea depune din 1 în 6 octombrie, însă comisia de contestații va fi numită de inspectorul general abia în 7 octombrie. Din 8 în 12 octombrie 2021, activitatea contestatarilor va fi reevaluată dar numai în prezența acestora în fața comisiei de contestații. Din 13 în 18 octombrie 2021 se va acorda punctajul final și calificativul annual, care vor fi sunt supuse aprobării Consiliului de administrație al ISJ și care, apoi, se comunică în scris directorului/ directorului adjunct de către secretarul consiliului de administrație al ISJ Sălaj, în termen de trei zile de la emiterea hotărârii Consiliului de administrație. Calendarul evaluării se încheie în perioada 19-22 octombrie 2021 cu arhivarea documentelor evaluării activității directorilor și a directorilor adjuncți.

Calendarul poate fi consultat aici:

https://www.isjsalaj.ro/management/Calendar_evaluare_directori_directori_adjuncti.pdf

1 thought on “Directorii, la raport. Cine și cum evaluează activitatea șefilor din școlile sălăjene

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *