Directoarea gradinitei „Voinicel”, demisa cu scandal de subalterni

0

Iulie Puie a renuntat la postul de director al gradinitei in urma petitiilor facute de catre personalul unitatii, care nu a mai suportat abuzurile conducerii.
Directorul Gradinitei „Voinicel” din Zalau, Iulie Puie, si-a dat demisia din functia de conducere in urma presiunilor si petitiilor facute de catre angajatii institutiei la Primaria Zalau si Inspectoratul Scolar Judetean Salaj. Cadrele didactice si personalul auxiliar de la Gradinita si Cresa „Voinicel” acuza comportamentul „dictatorial” al directoarei si spun ca au facut sesizarile „datorita umilintei la care este supus personalul unitatii” si in speranta ca cineva le va reda „demnitatea profesionala si umana”. „In ultimul an, cazurile de violenta verbala din partea directorului unitatii, Puie Iulie, au fost tot mai dese, finalizate in cele din urma cu sanctiuni abuzive si deznodaminte tragice, cum ar fi decompensarea psihica a unei bone, care a venit la serviciu sub tratament cu sedative, si uzarea psihica a personalului gradinitei. Impactul psihic asupra personalului afecteaza atat relatiile de munca, cat si relatii personale din afara gradinitei – nu e normal ca unii angajati sa aiba cosmaruri noapte de noapte cu directorul unitatii”, se arata intr-o petitie, semnata de 19 angajati ai unitatii si inregistrata la Primaria Zalau la sfarsitul lunii august. Problemele de la Gradinita si Cresa „Voinicel” nu sunt insa noi. In 2008, personalul unitatii a depus o petitie de acest gen la Inspectoratul Scolar Judetean, in urma careia inspectorul general Ioan Abrudan „a promis personalului unitatii monitorizarea comportamentului directorului”. Pentru ca problemele nu s-au remediat, in septembrie anul acesta a avut o intalnire cu personalul de la gradinita si cresa, iar 19 persoane si-au manifestat din nou nemultumirea fata de comportamentul directorului, care intr-un final si-a dat demisia din functia de director al gradinitei, dar in schimb a ramas director la cresa. Cu toate acestea, personalul din cresa, semnatar al petitiei, cere demisia lui Puie si din functia de director al acestei institutii. „Daca va ramane, va fi vai de capul nostru”, spun bonele si asistentele din cresa. Pana in septembrie, Puie cumula cele doua functii, de director la gradinita si cresa. Gradinita este subordonata Inspectoratului Scolar, iar cresa Primariei Zalau.
„Cauta sa rezolve conflictele prin abuz de putere”
Principala problema semnalata de cadrele didactice si personalul auxiliar este lipsa de respect si modul de adresare si de anuntare a sarcinilor de lucru impuse de director. „Orice sarcina este impusa pe un ton imperativ, care este folosit si in fata parintilor”, sustin cei 19 semnatari ai petitiei. Acestia mai spun ca „directorul unitatii nu discuta cu personalul institutiei si cauta sa rezolve conflictele prin abuz de putere”. „La orice incercare din partea noastra de a tine piept comportamentului abuziv al directorului ni se inchide gura cu amenintari gen «va dau afara», «taceti si va bucurati ca aveti loc de munca, chiar daca munciti dublu pe bani putini»„, precizeaza personalul unitatii in petitie.
Urmariti ca la Big Brother
La Gradinita si Cresa „Voinicel” comportamentul cadrelor didactice este urmarit cu ajutorul camerelor de supraveghere. „In activitatea directorului predomina controlul excesiv prin urmarirea personalului non stop pe camerele instalate pentru prinderea hotilor, pe aceste camere fiind «vanate» greselile persoanei care nu se conformeaza cerintelor personale ale directorului”, se mai arata in petitie. Semnatarii petitiei povestesc ca din cauza presiunilor facute de Iulie Puie Gradinita „Voinicel” este singura unitate din Zalau „cu asa mare numar de personal lipsa”, dupa ce o parte din cadrele didactice au plecat fie prin demisie, fie prin pensionare la cerere, fie prin transfer la alte unitati.
Ioan Abrudan stia de probleme inca din 2008
Contactat de reporterul Graiul Salajului, inspectorul scolar general Ioan Abrudan spune ca in 2008 a avut o intalnire cu colectivul didactic care i-a relatat ca „directoarea se manifesta «dictatorial» in raport cu angajatii” si ambele parti au convenit asupra unei perioade de gratie „in care si directoarea sa-si revizuiasca atitudinea”. „Nu am luat o ma-sura drastica in 2008 pentru ca a fost o institutie greu de condus si a facut progrese mari. In urma cu o luna, 19 persoane si-au manifestat din nou nemultumirea legata de modul in care se comporta directorul. Dupa ce am avut o intalnire cu cadrele de acolo, directorul si-a dat demisia de la gradinita si am numit alt director”, ne-a declarat seful invatamantului salajean.
Primaria i-a atras atentia asupra modului in care comunica
In speranta ca vor gasi o solutie la problemele pe care le intampina la locul de munca, angajatii Gradinitei si Cresei „Voinicel” au depus o petitie si la Primaria Zalau. In urma analizei facute de catre Primarie s-a constatat ca „doar o mica parte din nemultumirile semnalate sunt concretizate in fapte reale, fiind vorba despre comunicarea intre conducatorul unitatii si angajator”, potrivit viceprimarului Daniela Cota. „Practic nu a fost dovedita de catre petitionari nici una dintre acuzatiile aduse prin sesi-zarea facuta. Pentru imbunatatirea climatului si a relatiilor dintre conducerea unitatii si angajatii acesteia am purtat o discutie lamuritoare cu doamna director Puie Iulie, atragandu-i-se atentia sa dea dovada de o mai buna comunicare cu angajatii gradinitei, aducandu-le la cunostinta toate informatiile privind activitatea acestora”, a precizat viceprimarul Zalaului. In ce priveste mentinerea Iuliei Puie pe postul de director al Cresei, Daniela Cota mentioneaza ca aceasta functie „a fost ocupata in urma organizarii unui concurs; sesizarile personalului din unitate nu vizeaza latura manageriala, si, in consecinta, nu se impune luarea unor masuri suplimentare impotriva doamnei director Puie Iulie”.
Abuzurile reclamate de angajati
– „ameninta personalul auxiliar ca, dupa intrarea in vigoare a noii Legi a educatiei, va fi dat afara cand va dori ea”;
– „striga la asistente si la educatoarea in fata copiilor, acestia avand o reactie de frica si de ranchiuna in prezenta ei”;
– „consultarile director-personal pe probleme de serviciu sunt pur formale, persoana care isi spune parerea si nu e in concordanta cu parerea directorului este umilita in fata colegelor, a copiilor si parintilor”;
– „cadrele didactice din unitate sunt umilite in sedinte, fiind anuntate ca, citez: «bonele pot oricand face treaba voastra cu copiii»„;
– „angajatii cresei nu sunt informati corect asupra modului de calcul a concediului de odihna la care au dreptul”;
– „sunt date o serie de reguli contradictorii care se modifica de la o zi la alta, in functie de toanele directorului”.
Cine este Iulie Puie?
Iulie Puie a fost aleasa in 2008 in functia de consilier local al Municipiului Zalau pe lista Partidului National Liberal, insa a renuntat la statutul de ales local in noiembrie 2010, invocand motive personale. Pe langa activitatea politica, Iulie Puie este cunoscuta si datorita procesului avut cu Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitati, care a acuzat-o pe fosta directoare a gradinitei de colaborare cu Securitatea. In data de 2 iunie 2010, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat in acest caz si „a constatat calitatea de colaborator al Securitatii”. Decizia a fost cu drept de recurs si potrivit site-ului instantei, pe 19 octombrie se va judeca un nou termen din proces. Contactata telefonic pentru a comenta acuzatiile care ii sunt aduse, Iulie Puie nu a raspuns pana la inchiderea editiei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut