septembrie 24, 2023

Din Sălaj, pentru Guvern: scrisoare deschisă pentru finalizarea Autostrăzii Transilvania

0

Consiliul Județean Sălaj a găzduit, luni, întâlnirea președinților consiliilor județene din Regiunea Nord-Vest, Ilie Bolojan, Emil-Radu Moldovan, Ionel Bogdan, Pataki Csaba și Dinu Iancu-Sălăjanu, iar din partea Consiliului Județean Cluj a participat vicepreședintele Vákár István.

Scopul întâlnirii a fost elaborarea unei ”strategii regionale care să permită dezvoltarea social-economică echilibrată și durabilă a tuturor celor șase județe componente. Discuțiile au vizat și viitoarele ghiduri de finanțare ce urmează să fie lansate în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, precum și identificarea soluțiilor optime pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere – coloana vertebrală a dezvoltării României, inclusiv a Regiunii”, spun reprezentanții Consiliului Județean Sălaj.

În același context, reprezentanții administrațiilor județene au transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ionel Ciucă și viceprim-ministrului Sorin-Mihai Grindeanu, prin care solicită sprijin în vederea deblocării tuturor aspectelor legate de continuarea celei mai vechi și importante investiții – Autostrada A3 – Transilvania, proiect demarat în urmă cu mai bine de două decenii și marcat de o serie de disfuncționalități inadmisibile.

“Considerăm că această investiție majoră prezintă un interes strategic pentru România și pentru dezvoltarea sustenabilă a Regiunii Nord-Vest, prin crearea unor infrastructuri de afaceri, incluzând parcuri industriale și logistice, cu locurile de muncă aferente, infrastructură turistică, mici afaceri locale și multe alte activități complementare”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de președinții administrațiilor județene din Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Așa cum precizează documentul, finalizarea cât mai rapidă a investiției va deschide o nouă poartă de acces spre Europa, Autostrada A3 – Transilvania având menirea să asigure legătura cu rețelele transeuropene de transport persoane și mărfuri. De asemenea, susțin semnatarii scrisorii, ar conduce la interconectarea județelor din Regiunea Nord-Vest cu celelalte regiuni, la creșterea mobilității pe piața forței de muncă și nu numai, cu impact benefic la nivelul tuturor comunităților din regiune.

“Apreciem că după 20 de ani de la demarare, această investiție vitală pentru regiunea noastră necesită a fi urgentată pe toate căile legale, pe de o parte prin reluarea, într-un termen cât mai scurt, a procedurilor de achiziție publică, iar pe de alta, prin impulsionarea ritmului execuției lucrărilor pe tronsoanelor aflate în lucru”, subliniază oficialii celor șase consilii județene.

Următoarea întâlnire a președinților consiliilor județene din Regiunea Nord-Vest va avea loc în 2 februarie, în județul Maramureș.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut