ianuarie 31, 2023

Din mai, cea mai mica pensie va fi 300 de lei

Peste 5.600 de salajeni primesc pensia sociala minima garantata
Unele pensii din sistemul public erau prea mici pentru a permite beneficiarilor un trai decent. Astfel, printre obiectivele stabilite in Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012 s-a numarat si introducerea pensiei sociale minime de la 1 aprilie, ca masura de reducere a saraciei si de imbunatatire a standardului de viata a populatiei. Potrivit lui Filonas Chis, directorul Casei Judetene de Pensii Salaj, in judetul nostru, 5.627 pensionari de toate categoriile care au venituri sub 300 de lei, vor beneficia de pensia sociala minima. Luna mai este prima in care nici un pensionar nu va primi mai putin de 300 de lei de la stat.
De acest tip de pensie beneficiaza toti pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul in Romania, indiferent de data intrarii la pensie. Aceasta se determina ca diferenta intre nivelul de 300 de lei si nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat in plata, stabilit potrivit Legii 19/2000, cumulat cu orice alte drepturi platite in baza unor legi speciale ori cu pensii din sisteme neintegrate sistemului public (politie, armata etc). Cumulul de pensii nu trebuie sa depaseasca 300 de lei. Diferenta se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii si va fi evidentiata distinct pe talonul de pensie, cu titlu de pensie sociala.
In cazul pensionarilor care beneficiaza de pensie de urmas, pensia sociala minima garantata, se acorda fiecarui urmas in parte.
Incepand cu anul 2010, nivelul pensiei sociale minime garantate se stabileste, anual, prin legea bugetului de stat si poate fi doar majorat prin legile de rectificare a bugetului de stat, in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare. Pana atunci, pensia sociala minima va creste, cu inca 50 de lei, din luna octombrie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut