Din lipsă de medici, Centrul de Permanență de la Hida se închide provizoriu

Activitatea Centrului Medical de Permanență de la Hida va fi suspendată pe o perioadă de aproximativ două luni. Unitatea medicală ce deservește mii de persoane va pune lacătul pe ușă începând cu 1 decembrie, din lipsă de medici. Anunțul a fost făcut chiar de administrația locală.

“Anunț foarte important! Activitatea Centrului Medical de Permanență din localitatea Hida va fi suspendată pe o perioadă de circa 2 luni, începând cu 01 decembrie 2023, din cauza numărului redus de medici”, scrie pe pagina de Facebook a administrației locale.

Comuna Hida se află la o distanță de peste 30 de kilometri de Zalău și la mai bine de 50 de kilometri de Cluj, aspect care va îngreuna deplasarea populației la medic, atunci când vor avea nevoie, în lipsa Centrului de Permanență.

Vestea a strârnit deja îngrijorare în rândul oamenilor. “Două luni e foarte mult…Sunt pacienți care trebuie să facă tratament. Dimineața se poate la cabinet dar seara, unde?”, “Două luni nu avem voie să fim bolnavi!”, “Mergem la Zalău la urgență să stăm 5 ore să ne bage cineva în seamă”, sunt doar câteva dintre mesajele postate pe pagina primăriei.

De altfel, Sălajul se numără printre județele cele mai afectate de lipsa medicilor. Vorbim aici de medicii de familie care, fie nu există deloc în unele comunități, fie sunt în pragul pensionării.

Mai exact, 13 comune din Sălaj nu au niciun medic de familie. În plus, 60 din cei 100 de medici de familie din județ au vârste de peste 60 de ani.

În Centrele de permanență, serviciile sunt asigurate de medicii de familie din județ.

Cele 13 comune fără medic de familie titular sunt Bănișor, Benesat, Camăr, Coșeiu, Crișeni, Fildu de Jos, Lozna, Poiana Blenchii, Românași, Rus, Treznea, Zalha și Șamșud. Pentru aceste localități se asigură asistență medicală primară prin punctele de lucru (la Crișeni, Benesat, Lozna, Românași, Rus, Treznea și Tihău) și prin medicii de familie din localitățile învecinate.

În vederea asigurării continuității asistenței medicale primare și în afara programului normal de lucru, la nivelul județului Sălaj funcționează 5 centre de permanență, la Zalău, Crasna, Cehu Silvaniei, Hida și Șimișna, unde își desfășoară activitatea, acordând servicii medicale în regim de gardă, 25 de medici de familie. Doar că, din prima zi a lunii decembrie, centrul de la Hida va fi închis, timp de două luni.

Hida primește bani prin PNRR pentru un Centru Comunitar Integrat

Guvernanții spun că, prin PNRR, se va acorda finanțare pentru construirea și dotarea a 200 de centre comunitare integrate care vor oferi servicii de asistență medicală primară persoanelor care locuiesc în zonele rurale. Pe lista zonelor vizate figurează și opt localități din județul Sălaj.

Astfel, se finanțează prin PNRR construirea, înființarea și dotarea de Centre Comunitare Integrate în comunele Gârbou, Hida, Horoatu Crasnei, Sărmășag, Mirșid Românași, Ileanda, Valcău de Jos și Nușfalău.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, comuna Meseșenii de Jos a fost pusă pe lista de rezervă în vederea construirii unui centru comunitar integrat.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *