Din ianuarie, cresc pensiile și alocațiile

De la 1 ianuarie 2022, se majoreazăpensiile și alocațiile.

Pentru copiii între 0-2 ani și cei cu dizabilități, alocația va fi de 600 lei, iar pentru copiii între 2-18 ani, aceasta va ajunge la 243 lei. De asemenea, pensia minimă va crește de la 800 la 1.000 lei, iar pentru restul pensiilor creșterea va fi de 10 la sută.

În plus, în luna ianuarie, toți pensionarii cu pensii până în 1.600 de lei vor primi un ajutor pentru iarnă astfel încât toți vor ajunge în prima lună a anului viitor la suma de 2.200 lei (pensie + ajutor).

Persoanele cu dizabilități vor primi a 13-a indemnizație.

Anunțul privind noul pachet social a fost făcut inițial de social democrați, care l-au prezentat ca fiind “condiția impusă de PSD pentru a intra la guvernare”.

Despre aceste măsuri a vorbit și premierul Nicolae Ciucă, înaintea ședinței de Guvern de miercuri, în cadrul căreia s-a aprobat pachetul de măsuri sociale.

“Stabilim majorarea punctului de pensie cu 10%, începând cu luna ianuarie a anului viitor, de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 lei. Decidem, de asemenea, creșterea indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%, de la 800 lei la 1.000 lei, începând cu anul 2022. Majorăm alocația de stat pentru copii și instituim acordarea, anul viitor, a unei indemnizații suplimentare pentru persoanele cu dizabilități, respectiv a 13-a indemnizație. Mai exact, alocația de stat pentru copii crește la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități. De asemenea, alocația de stat va crește la 243 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani, dar și după această vârstă, pentru tinerii care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora. 
Doresc să subliniez că alocația de stat se cumulează cu indemnizația lunară, cu stimulentul lunar sau stimulentul de inserție. 
Printr-o altă măsură, stabilim acordarea, în mod excepțional, a unei indemnizații suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de venituri. Indemnizaţia compensatorie se acordă o singură dată, anul viitor, în luna ianuarie.
Aceste măsuri sociale sunt în acord cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare și vor fi fundamentate și finanțate prin bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul de stat pentru anul 2022″, a precizat prim-ministrul.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *