Salajenii stau mai bine cu practica decat cu teoria
La examenul pentru obtinerea permisului auto este, mai nou, cam ca la examenul de bacalaureat. Cum a inceput sa fie filmata toata treaba si sa nu se mai poata fenta sau copia, brusc a scazut si promovabilitatea.
“n 2016, doar jumatate dintre cei care au dat examenul pentru obtinerea permisului auto au reusit sa-l treaca.
Din datele oficiale prezentate de Serviciul Permise si “nmatriculari din cadrul Prefecturii reiese ca salajenii stau mai bine la proba practica decat la cea teoretica.
Concret, anul trecut s-au prezentat la examenul teoretic 8.084 de candidati. Dintre acestia, doar 4.369 au reusit sa treaca de proba chestionarelor, restul de 3.715 fiind declarati respinsi. Procentul de promovabilitate la sala a fost de 54,05 la suta.
La proba practica s-au prezentat 6.936 de candidati. 4.022 au luat traseul, iar 2.914 au picat. Gradul de promovabilitate la proba practica a fost de 57,99 la suta.
S-au dus vremurile in care se putea fenta
Pe langa faptul ca legislatia rutiera a suferit mai multe modificari in ultimii ani, s-au inasprit si conditiile de examinare pentru obtinerea permisului. Examenul teoretic este filmat, este computerizat, asa ca e imposibil sa fentezi. Cu ani in urma, isi amintesc soferii mai in etate, daca aveai ghinion si nimereai un chestionar mai dificil, dar aveai noroc sa cunosti pe cineva unde trebuie, se mai putea schimba, discret, foaia cu intrebari.
Si proba traseului e mai complicata. Pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului, proba practica e inregistrata atat video, cat si audio. S-au dus demult vremurile cand, in virtutea unei prietenii intre instructorul auto si politistul examinator sau a unei “atentii” bine plasate cel examinat beneficia de indulgenta maxima.