decembrie 7, 2022

Din cauza secetei, painea si covrigii s-ar putea scumpi din 2020

Painea si covrigii s-ar putea scumpi in 2020 spun specialistii din industrie. De vina este seceta, care anul acesta a lovit trei sferturi din tara. Agricultorii se plang ca li se rup plugurile cand vor sa lucreze pamantul, iar cei care au reusit sa cultive se tem ca plantele lor se vor usca pe camp.
Productia se anunta cu 30% mai slaba in primavara anului viitor. In loc sa creasca plantele, au crescut radacinile in cautarea apei la sol.
Seceta a lovit trei sferturi din tara, iar pagubele sunt foarte mari. Productia mai mica prevesteste si scumpirea painii si covrigilor.
Daniel Alexandru, agrometeorolog: "Reinsamantarea se va produce, cumva, la primavara. In acest moment, orice insamantare nu va mai permite plantei sa apuce sa rasara inainte de perioada de iarna. Clima s-a modificat. Avem o perioada lunga, din primavara, in care seceta se instaleaza, continua vara si se prelungeste pana la sfarsitul toamnei. Avem toamne prelungite care ingreuneaza munca agricultorilor".
In timp ce agricultorii nu pot decat sa numere boabele de grau lipsa, in industria de panificatie se vorbeste deja de scumpiri: la covrigi, paine, pateuri.
Specialistii le recomanda fermierilor sa foloseasca, pe viitor, soiuri de cereale care rezista la seceta, ca sa evite pagubele.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *