septembrie 21, 2023

Din cauza caniculei, prefectul de Sălaj a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență

0

Având în vedere probabilitatea apariţiei, în perioada următoare, a unor perioade caniculare, prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, a convocat, vineri, în şedinţă extraordinară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj, alături de managerii spitalelor din judeţ, şefii Serviciului Judeţean de Ambulanţă, UPU-SMURD şi Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Prefectul Dari Toma le-a cerut tuturor factorilor responsabili să ia măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă și să poată fi acordat primul ajutor cetățenilor în cel mai scurt timp, în caz de urgență.

În acest context, a fost adoptată o hotărâre a CJSU Sălaj privind măsurile şi acțiunile specifice prevenirii, combaterii și gestionării efectelor cauzate de creşterile de temperatură.

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice).

Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00.

Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare.

Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici).

Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică.

Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare, dar și alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

Nu consumaţi alcool – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.

Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie.

Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme.

Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.

Persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă, se va reduce intensitatea si ritmul activităţilor fizice, se vor alterna efortul dinamic cu cel static, perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut