septembrie 26, 2022

Din 31 martie platim taxa de reciclare la produsele ambalate in sticle

Vor fi exceptate borcanele si sticlele de sampanie

rn

O noua taxa pentru reciclare intra in vigoare de la 31 martie si vizeaza pentru inceput ambalajele din sticla. Vom fi practic obligati sa platim bani in plus pentru garantia pe sticla la produsele ambalate in recipiende din sticla, potrivit publicatiei bugetul.ro. 

rn

Produsele vandute in ambalaje de sticla vor fi mai scumpe cu 0,5 lei, reprezentand o garantie, ce va putea fi recuperata tot de la magazin, in baza bonului fiscal.
Pentru o naveta de bere cu 20 de sticle, de exemplu, clientii vor plati mai mult cu 10 lei, pentru a fi responsabilizati sa returneze ambalajele ca sa-si poata recupera banii.
Exceptie fac borcanele si sticlele de sampanie. Oricum, pe eticheta produselor va fi precizat daca ambalajul este reutilizabil, iar sticlele vor ajunge inapoi la producator.
Pe eticheta fiecarui produs va scrie clar daca ambalajul este reutilizabil. Din depozitele magazinelor, sticlele vor ajunge inapoi la producator.
Abia din 31 martie 2022 se va percepe taxa pe ambalaje si pentru alte materiale precum plastic sau metal, utilizate pentru imbutelierea de apa plata, sucuri, bere, etc.
“Noi am luat in calcul inca de la inceput introducerea acestui sistem garantial pentru toate ambalajele care pot fi returnate, nu neaparat reutilizabil. Aici includem si dozele de aluminiu si sticlele pet. Am dat totusi un ragaz industriei sa se organizeze” – este citat Cosmin Dorin Teodoru, directorul Directiei Deseuri din Ministerul Mediului.
Rata de reciclare este in prezent de 5 la suta. Autoritatile au obligatia ca pana la finalul anului sa recileze 45% din masa de materiale ce pot fi reutilizabile. Romania risca insa sa nu isi atinga tinetele de recilare nici anul acesta, caz in care Comisia Europeana va aplica santiuni dure.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.