Din 30 noiembrie, reciclăm din nou sticle, borcane și pet-uri

Din 30 noiembrie, reciclăm din nou sticle, borcane și pet-uri

Sistemul Garanție-Returnare devine funcțional începând din 30 noiembrie. Cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Taxa se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l, inclusiv. Banii vor fi recuperați în momentul în care ambalajele vor fi returnate.

De la magazinele de cartier la supermarketuri, de la producătorii de apă minerală la sectorul HoReCa, toți producătorii și comercianții de băuturi au obligația să se înregistreze în Registrul electronic naţional al Administraţiei Fondului pentru Mediu (“Registrul AFM-APR”) până în data de 24 noiembrie.

Ce prevede SGR

Sistemul Garanție-Returnare este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință în vederea reciclării, și va deveni funcțional începând cu 30 noiembrie 2023. Începând cu această dată, consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele de unică folosință din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *