septembrie 30, 2022

Din 13 septembrie, amplă campanie de vaccinare în școli și universități

      În vederea limitării riscului de infectare cu SARS CoV-2 în comunitate și în unitățile de învățământ, în perioada următoare se vor desfășura acțiuni dedicate vaccinării elevilor, studenților, a familiilor acestor, precum și a personalului didactic și nedidactic, anunță Grupul de comunicare al CNCAV Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Campania de vaccinare se va derula în perioada 13 septembrie – 15 noiembrie 2021 pentru învățământul preuniversitar și în perioada 1 octombrie 2021 – 1 decembrie 2021 pentru învățământul universitar.

Cine și cum se poate vaccina

 În acest proces sunt vizate doar persoanele eligibile (copiii de la vârsta de 12 ani), în baza consimțământului informat. Vaccinarea în învățământul preuniversitar se va realiza prin intermediul echipelor mobile de vaccinare; prin cabinetele de vaccinare organizate în unitățile de învățământ; în centrele de vaccinare aflate în proximitatea unităților de învățământ.

În cazul celor din învățământul universitar, vaccinarea se va realiza în cabinetele de vaccinare organizate în campusurile universitare sau în alte spații corespunzătoare. Vaccinarea se va asigura fie de personalul medico-sanitar propriu, fie prin intermediul echipelor mobile de vaccinare, alocate prin grija direcțiilor de sănătate publică județene/ a municipiului București.

  Până la data de 10 septembrie, pentru învățământul preuniversitar, și până la finalul lunii septembrie pentru sistemul universitar, specialiștii direcțiilor de sănătate publică județene respectiv a municipiului București, în colaborare cu reprezentanții unităților de învățământ vor identifica spațiile pentru asigurarea procesului de vaccinare.

Criteriile vor viza respectarea normelor igienico-sanitare, funcționalitatea și facilitarea accesului beneficiarilor la vaccinare.

Pentru fiecare unitate de învățământ se va stabili metoda optimă care să faciliteze accesul beneficiarilor la procesul de vaccinare. Programul de vaccinare va fi stabilit în una sau mai multe zile pe săptămână, în funcție de solicitări, și adaptat astfel încât accesul beneficiarilor să fie permis atât dimineață, cât și după amiaza. Pentru fiecare unitate de învățământ va fi alocată cel puțin o echipă mobile. În unitățile de învățământ cu centre de vaccinare proprii, programul de lucru stabilit va fi afișat la loc vizibil, iar prezentarea la vaccinare se poate realiza fără programare. În unitățile de învățământ arondate centrelor de vaccinare aflate în proximitate, prezentarea se poate realiza direct sau prin programare în platformă. Locația și programul de lucru al centrelor de vaccinare vor fi afișate la loc vizibil, în unitățile de învățământ arondate.

Persoanele vaccinate vor fi înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și vor primi adeverințe de vaccinare.

 Planificarea persoanelor la vaccinare

În fiecare unitate de învățământ, conducerea unității va afce săptămânal cartagrafierea persoanelor eligibile pentru vaccinare și care își exprimă intenția de vaccinare. Se va întocmi o situație numerică a acestora, iar listele provenite de la unitățile de învățământ preuniversitar și universitar se transmit săptămânal direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București, cu minimum două zile lucrătoare înainte de data la care se intenționează desfășurarea activității de vaccinare.

Direcțiile de sănătate publică județene, împreună cu reprezentanții unităților de învățământ, stabilesc calendarul activităților de vaccinare și înștiințează persoanele aflate pe liste despre data și intervalul orar în care acestea se pot prezenta la vaccinare.

Vaccinarea minorilor

  Pentru categoria de vârstă 12+, se va alege unul dintre vaccinurile care sunt aprobate pentru administrare, respectiv vaccinul Comirnaty, produs de compania BioNTech&Pfizer, și Moderna, produs de compania Spikevax.

Minorii vor fi însoțiți la vaccinare de către aparținătorii legali, iar vaccinarea acestora se realizează numai în baza consimțământului informat al adulților. Formularul de exprimare a consimțământului pentru minori și chestionarul pentru triaj pot fi descărcate de pe platforma RoVaccinare, accesând https://vaccinare-covid.gov.ro/formular-de-exprimare-a-acorduluiinformat-pentru-minori/, respectiv https://vaccinare-covid.gov.ro/wpcontent/uploads/2021/06/CHESTIONAR-TRIAJ-MINORI-avizat-INSP.pdf .

Vaccinare și cu echipe mobile

Direcțiile de sănătate publică județene vor putea pune la dispoziția unităților de învățământ și echipe mobile de vaccinare, în funcție de numărul persoanelor înscrise la vaccinare. Echipele de vaccinare vor avea în dotare echipamente medicale corespunzătoare bunei desfășurări a procesului de vaccinare într-un mediu favorabil și sigur și vor respecta procedurile și instrucțiunile în vigoare privind vaccinarea (triaj, consimțământ, supraveghere postvaccinală, raportarea reacțiilor adverse postvaccinale indezirabile, managementul deșeurilor medicale etc.).

Informații importante pentru beneficiari

CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19 Alege să te vaccinezi! Grupul de comunicare al CNCAV Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului. Vaccinurile reduc considerabil riscul de spitalizare; vaccinurile reduc considerabil riscul de deces; vaccinurile pot preveni apariția unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2; vaccinurile împreună cu măsurile de protecție non-farmaceutice sunt principala cale de a limita efectele pandemiei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.