DIICOT a pus la pămant mafia păcănelelor din Sălaj

Păcănele sigilate şi suspecţi “săltaţi” de poliţişti cu cagule direct din trafic


Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au făcut joi nu mai puţin de 96 de percheziţii domiciliare  pe raza județelor Sălaj și Maramureș în cadrul unei acţiuni pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în savârşirea de infracțiuni informatice și economice în domeniul jocurilor de noroc.

Numeroase localuri care găzduiesc celebrele jocuri de noroc cunoscute popular drept ^păcănele^ au fost luate ^cu asalt^, iar aparatele au fost sigilate pentru cercetări. “Spectacolul” cu “mascaţi” a putut fi văzut inclusiv în stradă la ora prânzului, în Brădet, la intersecţia din capătul de jos al străzii Avram Iancu, unde poliţişti cu cagule au oprit în trafic un autoturism Volkswagen de culoare roşie, cu numărul de înmatriculare SJ 84 RVL, din care l-au “cules” pe suspectul pe care îl căutau.

65 de suspecţi – administratori de firme şi angajaţi

În comunicatul DIICOT referitor la această acţiune de amploare sunt suspectaţi 13 administratori, asociaţi şi angajaţi de la cinci firme ce au ca obiect principal de activitate ^activităţi de jocuri de noroc şi pariuri^ şi alte 52 de persoane în calitate de asociaţi sau administratori ai mai multor societăţi comerciale care deţin diferite baruri sau locaţii în care se află mai multe aparate de jocuri de noroc de tip slot machine, cunoscutele ^păcănele^.
Cu toţii sunt suspecţi că, începând din 2012, au constituit şi au aderat la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni informatice şi economice,

Cele cinci firme implicate careau ca obiect principal de activitate “activităţi de jocuri de noroc şi pariuri” sunt SC Game Electronic SRL, SC Electro DSL SRL şi SC Est Card Electronic SRL, S.C. Est Inter Com SRL şi S.C. Est Credit SRL. DIICOT nu dezvăluie şi care sunt localurile şi barurile suspectate în care aceste firme specializate şi-au plasat aparatele de jocuri de noroc.

Softul aparatelor era modificat astfel încât să câştige “cine trebuie”

Acuzaţia principală este aceea că se măsluiau aparatele de jocuri de noroc. Procurorii DIICOT spun că o parte a membrilor grupului au accesat, fără drept, cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor, sistemele informatice ale aparatelor instalate în aceste locaţii situate pe raza judeţelor Sălaj şi Maramureş. Modificau softul aparatelor pentru a trişa. Descriere procurorilor spune că “foloseau chei speciale care permiteau modificarea paginii principale în funcţie de care aparatul de jocuri electronice calcula algoritmul care setează procentul de câştig raportat la sumele de bani introduse în aparat şi înregistrate de contorul mecanic”.
Prin folosirea acestui procedeu, respectiv prin modificarea înregistrărilor electronice de pe pagina principală a aparatelor de jocuri de noroc, şi-au însuşit sume importante de bani, constând în aceea că aparatele de jocuri de noroc nu mai eliberau sumele de bani, conform algoritmului softului original, clienţilor care joacă la aceste aparate, ci membrilor grupului infracţional organizat. 

Membrii grupului au obţinut  sume mari de bani, care erau scoşi din evidenţa contabilă prin modificarea paginii electronice şi, implicit, a contorului mecanic care evidenţiază sumele de bani intrate şi ieşite din aparat.

Paneş Remus Claudiu şi Ciascai Radu Ovidiu sunt consideraţi liderii grupului infracţional

Suspectul  D. S. L. şi inculpatul Paneş Remus Claudiu sunt asociaţi ai SC Electro DSL SRL, care deţine în administrare un număr de 192 aparate de tip slot-machine pe raza judeţelor Sălaj si Bistriţa Năsăud.
Inculpatul Ciascai Radu Ovidiu este asociat împreună cu suspectul  D. S. L  în cadrul SC Game Electronics SRL, care deţine în administrare un număr de 56 aparate de tip slot-machine pe raza judeţelor Sălaj şi Maramureş.
În urma cercetărilor efectuate, procurorii considerţă că suspectul  D. S. L şi inculpaţii Ciascai Radu Ovidiu şi Paneş Remus Claudiu sunt lideri ai acestui grup infracţional organizat, obţinând sume importante de bani din exploatarea vulnerabilităţilor sistemelor de înregistrare a sistemelor de joc şi neînregistrarea parţială a veniturilor în documentele financiar contabile, profiturile ilicite obţinute fiind utilizate pentru achiziţionarea unor bunuri mobile şi imobile. stop_coloana

Cinci “băieţi pricepuţi” umblau în aparate

Inculpaţii Covaci Paul Grigore, Kiczel Robert, Coman Claudiu, Crişan Ionuţ Valeriu, Gâlgău Alexandru Mircea erau membrii  grupului infracţional care modificau softul aparatelor de jocuri de noroc, prin folosirea unor dispozitive (chei) ce conţin un cip, necesare pentru accesarea neautorizată a aparatelor de jocuri de noroc şi ştergerea paginii principale din aparatul de jocuri de noroc în funcţie de care sistemul informatic din acesta calculează procentul cu sumele de bani care trebuie câştigate de către jucători. Prin aducerea valorilor din aceasta pagină la 0, aparatul nu mai acorda câştiguri clienţilor până la introducerea în aparat a altor sume de bani.

Patru fete ţineau contabilitatea fraudei

Aceste operaţiuni se realizau în principiu la sfârşitul fiecărei luni, ocazie cu care se stabileau datele ce urmează a fi înregistrate în evidenţa contabilă, în concordanţă cu strategiile evazioniste urmărite, precum şi cu necesităţile de ascundere şi mascare a operaţiunilor de falsificare prin reflectarea parţială a câştigurilor băneşti încasate.

Respectivele date erau introduse în contabilitatea primară de către patru angajate la SC Electro DSL SRL şi la SC Game Electronics SRL, datele fictive fiind comunicate de către inculpaţii Paneş Remuş Claudiu şi Coman Claudiu, după sustragerea sumelor de bani din aparatele de joc de tip slot-machine.

Cele patru angajate ţineau evidenţa zilnică a sumelor reale rezultate la punctele de lucru şi stabileau datele nereale ce urmează a fi înscrise în documentele de evidenţă contabilă primară (serii mijloace de joc, indexuri contoare, aparate intrări/ieşiri, factorul de multiplicare, diferenţele dintre indexuri, soldul impulsurilor şi preţul/impuls).

În urma activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au investit sumele de bani obţinute din desfăşurarea activităţii infracţionale în achiziţionarea  unor proprietăţi imobiliare, autoturisme de lux, bijuterii, aceştia depunând, totodată, periodic, sume de bani în diverse valute la diferite unităţi bancare pe raza judeţului Sălaj.

De asemenea, pentru a nu apărea în evidenţa contabilă sumele de bani jucate la aparat prin folosirea altor dispozitive, se modifica contorul mecanic al aparatului, realizându-se o diferenţă de aproximativ 1.000 de lei între sumele de bani jucate şi cele câştigate de clienţi, deşi aceste sume nu erau eliberate  în realitate.

Activitatea infracţională desfăşurată de către membrii  grupului s-a desfăşurat cu precădere în mai multe locaţii aparţinând de SC Electro DSL SRL şi la SC Game Electronics SRL sau în mai multe locaţii administrate de către ceilalţi membrii ai grupului de crimă organizată, unde se află închiriate aparate de tip slot-machine aparţinând suspectului  D. S. L. şi inculpatului Ciascai Radu Ovidiu, aparate care ulterior erau modificate în vederea diminuării cuantumului real al profiturilor obţinute.

Peste 25 de kilograme de aur şi sume colosale găsite în timpul percheziţiilor

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare de joi a fost găsită şi ridicată cantitatea de 25,830 de kilograme de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare și laptopuri, 40 memory-stick-uri, precum și un seif în care se se găsesc încă câteva sute de mii de euro.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de aproximativ 5.000.000 de euro.

Şapte inculpaţi reţinuţi

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore  unui număr de 7 inculpaţi, urmând să fie prezentaţi instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj şi cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Brigăzilor de combatere a criminalității organizate din Cluj-Napoca, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mureș, Harghita, Alba, Sibiu, Hunedoara, Oradea, Satu Mare, polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, polițiști de frontieră, specialiști ai Direcției Generale Anticorupție și jandarmi.

 

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut