Digitalizare obligatorie: Dacă nu vrei să fii amendat, trebuie să te înrolezi în SPV

Digitalizare obligatorie: Dacă nu vrei să fii amendat, trebuie să te înrolezi în SPV

Digitalizarea Administrației Fiscale și obligativitatea înrolării în SPV a fost introdusă, începând cu data de 1 martie 2022. Măsura presupune, practic, obligativitatea transmiterii la organul fiscal central a cererilor, înscrisurilor sau a altor documente prin intermediul Spațiului Privat Virtual. Această obligativitate revine persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale.

În situația în care contribuabilii nu își îndeplinesc obligația comunicării prin intermediul SPV a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric sau transmise prin e-mail sau prin intermediul formularului de contact fără a fi logat în SPV nu vor fi luate în considerare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță.

“Recomandăm contribuabililor să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea în Spațiul Privat Virtual pentru a evita eventualele efecte negative care pot apărea în situația în care un document trebuie depus într-un anumit termen, iar acest lucru se realizează fizic și nu prin intermediul Spațiului Privat Virtual, cum ar fi: pierderea dreptului de a beneficia de o facilitate fiscală, aplicarea unor amenzi, etc.

Avantajele pe care le oferă Spațiul Privat Virtual sunt: serviciu gratuit, disponibil 24h/24h, 7 zile/7 zile, prin intermediul căruia contribuabilii pot depune declarații, cereri, pot solicita documente sau pot verifica situația fiscală proprie (datorii, contribuții plătite de angajator etc), se pot efectua plăți în mod securizat. Prin transmiterea documentelor prin mediul electronic sunt economisite atât resursele contribuabililor, cât și cele ale administrației fiscale”, explică AJPF Sălaj.

Persoanele juridice se înregistrează în SPV prin intermediul certificatului calificat, prin accesarea site-ul www.anaf.ro secțiunea Servicii Online →Înregistrare în Spațiul Privat Virtual→ Persoane Juridice.

Persoanele fizice se înregistrează în SPV pe bază de credențiale (nume de utilizator și parolă), prin accesarea site-ului www.anaf.ro, secțiunea Servicii online → Înregistrare în Spațiul Privat Virtual →Persoane fizice.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *