Dezvoltare excesivă a algelor pe râul Someș și la barajul Vârșolț

Temperaturile ridicate din ultima perioadă, evaporația excesivă și lipsa precipitațiilor, corelate cu debitele mici din rețeaua hidrografică au favorizat dezvoltarea excesivă și descompunerea algelor bentice pe cursurile de apă și în lacurile de acumulare.

O specie de alge brune proliferează pe mai multe tronsoane ale Someșului, în județele Sălaj, Satu Mare și Maramureș. De asemenea, aceste alge brune sunt prezente și la acumulările Vârșolț și Sălățig din judetul Sălaj.

“Dezvoltarea în exces a algelor determină dezechilibre la nivelul celorlalte ecosisteme acvatice. Proliferarea microflorei acvatice conduce la scăderea transparenţei apei şi a concentraţiei oxigenului dizolvat. Atenţionăm că, în condițiile menținerii actualului context hidrometeorologic, dezechilibrele din ecosistemele acvatice pot provoca mortalitate piscicolă”, spun reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, cu mențiunea că specialiștii din cadrul Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sălaj, Satu Mare și Maramureș monitorizează permanent cursurile de apă și acumulările din administrare.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.