Copiii care consuma droguri nu pot fi recuperati, este concluzia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC), care nu "bate" cu cea a Centrului Antidrog, care sustine ca sunt solutii pentru copii care aleg sa consume droguri.
rn
“n judetul Salaj, DGASPC a descoperit anul trecut sapte copii consumatori de droguri si etnobotanice. Directorul Violeta Milas sustine ca autoritatile nu au nico solutie pentru ca acestia sa scape de dependenta.
"Pe cei 7 copii i-am trimis la psihiatrie, la Cluj. Din pacate, nu avem un centru specializat unde sa putem recupera copiii care consuma droguri. Noi, la DGASPC, nu avem competente medicale si nu putem oferi ajutor in astfel de cazuri", spune Violeta Milas.
De cealalta parte, Valer Merce, directorul Centrului de Prevenire Antidrog din Salaj, sustine ca tinerii care consuma droguri se pot adresa lor, pentru ca vor primi apoi ingrijire de specialitate. Doar anul acesta, 20 de persoane au fost deja la Centrul Antidrog, 10 fiind membri ai familiei unde copilul consuma droguri, iar alti 10 fiind chiar copii care vor sa scape de dependenta.
"De la DGASPC nu am primit cazuri. Stiu ca sunt la Jibou ceva probleme. La noi pot sa vina atat consumatorii, cat si membrii familiei si le putem oferi consiliere. Consumatorilor, cu acordul acestora, le putem face o evaluare psihologica si medicala, iar in functie de rezultate sa le facem un plan de asistenta. Putem ori sa ii consiliem psihologic, ori sa ii trimitem pentru internare. Dar, cel mai bine este sa prevenim astfel de probleme, nu sa se ajunga la reabilitarea tinerilor. Cei care au nevoie insa de asistenta, sa vina la noi", spune Valer Merce.
rn
Elevii de liceu se drogheaza
cu ecstasy, canabis si cocaina
rn
Un studiu dat publicitatii de catre Centrul Judetean Antidrog, coordonat de Valer Merce, dezvaluie ca elevilor salajeni sub 18 ani le place sa consume droguri, tigari si alcool.
Din studiu rezulta ca 7,8 la suta din totalul elevilor de liceu din judetul Salaj au consumat droguri anul trecut. Transformat ’n cifre, asta ’nseamna ca din totalul de 7.437 de elevi de liceu, cati sunt ’n Salaj, conform Institutului National de Statistica, 580 de elevi au consumat anul trecut droguri.
Cei mai multi dintre elevii care consuma stupefiante, 416 la numar, prefera canabisul, ’n timp ce 81 de elevi au ’ncercat cocaina. 59 de elevi au ’ncercat si ecstasy, un drog puternic, de mare risc. Anul trecut, 38 de elevi au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Juetean dupa ce au consumat droguri.
Acelasi studiu arata ca 51 la suta dintre elevii de liceu din Salaj, adica 3.792 de elevi, fumeaza. Iar 95 la suta din liceenii salajeni, adica 7.066 de elevi, consuma alcool. Studiul evidentiaza ca 40 la suta dintre elevii de liceu, adica 2.974 de elevi, au consumat alcool ’n cantitati excesive, ajungand ’ntr-o stare avansata de ebrietate.
rn
Merce dezvaluie cum sunt inselati
elevii de liceu sa consume canabis
rn
Directorul Centrului Antidrog, Valer Merce, spune ca elevii nu stiu ce consuma si se expun astfel unor pericole nebanuite. De cele mai multe ori, tinerii din liceu sunt pacaliti cu plicuri in care se afla substante care nu sunt inca interzise, dar ajung sa consume canabis si alte droguri de mare risc.
"Am constatat anul trecut, cand am fost in scoli, ca elevii nu stiu ce consuma. Ei cred ca incearca substante legale, cu diferite denumiri exotice, care intra in categoria etnobotanicelor, dar, de fapt, nu stiu ce au in plicul pe care il cumpara. Avand acelasi furnizor, tinerii nici nu isi mai pun problema asupra a ceea ce consuma. De multe ori, cumpara un plic de etnobotanice, dar ajung sa consume, fara sa stie, canabis sau alte substante. Nu e ca la farmacie, unde mergi sa cumperi aspirina si primesti, evident, aspirina", spune Valer Merce.
rn
Unde se drogheaza, fumeaza
si beau alcool elevii din Zalau
rn
Sunt numeroase locuri unde elevii de liceu se ascund de profesori pentru a fuma sau a consuma substante ilegale.
Elevii de la Colegiul National Silvania prefera barurile din apropierea liceului, dar frecventeaza si locurile din spatele garajelor de langa Scoala Simion Barnutiu. Ieri, in pauza mare, zeci de elevi s-au strans la o tigara in spatele garajelor. “mbracati frumos, in uniforma bleumarin a liceului, tinerii fumau fara grija. Dupa ore, merg la bar, unde mai cumpara o bere sa-si astampere setea.
Elevii de la Liceul Pedagogic din Zalau fumeaza pe strada Closca sau in spatele cantinei, in timp ce elevii de la Liceul Mihai Viteazu se ascund in spatele liceului, in zona terenului de fotbal sintetic.
Elevii de la Colegiul Tehnic API fumeaza in spatele blocurilor de peste drum de liceu sau chiar la cafenelele de peste drum de liceu.