decembrie 1, 2022

Dezbateri aprinse la Prefectura Salaj pe tema platii TVA-ului in cont special

Economistul zalauan Alexandru Tamba, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, a cerut ieri subprefectului judetului Salaj, Vegh Alexandru, sa tranmita Guvernului nemultumirile contabililor legat de proiectul Ministerului Finantelor Publice, aflat in dezbatere publica, privind modul de colectare a TVA, numit split TVA.

Pe scurt, sistemul split TVA ar trebui sa se aplice de la 1 octombrie, cu termen de acomodare pana la 1 ianuarie 2018, si presupune ca firmele platitoare de TVA sa deschida un cont separat, la o banca sau la Trezorerie, in care sa fie colectat TVA-ul incasat de la clienti si pe care il datoreaza statului.
Agentul economic va trebui sa achite TVA-ul catre stat din acesl cont, intr-un termen de 7 zile dupa incasarea lui si nu va putea sa foloseasca banii respectivi in alte scopuri, cum este in prezent, banii ramanandu-i la indemana circa o luna.
Titularul contului nu va avea dreptul sa se atinga de banii din contul special TVA. Din acest cont doar va plati TVA-ul la stat sau in alte conturi speciale de TVA.
Tamba a explicat in cadrul Comisiei de Dialog Social intrunita ieri la Prefectura de ce acest sistem nu este functional in practica.
“Colectarea TVA-ului sub aceasta forma, splitarea TVA-aului, este o greseala foarte mare si va rog sa transmiteti aceste aspecte Guvernului (…) Va dau un exemplu, daca o firma isi reia activitatea in data de 3 ianuarie, iar in 4 sau 5 trebuie sa plateasca factura la Electrica, trebuie sa faca doua plati, una aferenta consumului, alta cu TVA-ul aferent, dar nu are bani inca in contul de TVA. Va trebui sa ia din contul de disponibil. La sfarsitul lunii merge la ANAF si spune ca a platit TVA-ul din contul de disponibil si vrea sa isi ia banii inapoi. ANAF zice “Da, poti. Vino cu un dosar, venim in control si dupa aceea te lasam sa recuperezi banii”. Imaginati-va ca in februarie se vor trezi cei de la ANAF cu 100 – 200 astfel de dosare. Alt exemplu. Fac o factura cu plata la 30 de zile, sau la 90 de zile. Sunt primarii care nu platesc la termen, ci dupa 6 luni. Eu (firma – n.r.), iar platesc la 90 de zile TVA-ul din contul de disponibil, si iar fac dosar la ANAF sa imi recuperez banii. Kauflandul incaseaza o gramada de bani zilnic. Trebuie sa mearga la ANAF cu doua traiste de bani. Logica acestei masuri este ca toti banii care se aduna din TVA sa se tina in cont separat, sa nu se atinga de ei, ca sa aiba sa plateasca la stat. Dar eu trebuie sa imi angajez contabil in plus. Singura tara care face ceva asemanator este Italia, dar numai la primarii, pentru achizitii publice, nu la tot. Nemtii oare sunt mai prosti de nu aplica masura asta, daca este asa buna? Este o masura proasta. Blocheaza tot mediul de afaceri si doresc sa transmiteti acest lucru Guvernului”, explica economistul.

Economistul Vasile Padurean vede
partea plina a paharului – disciplina financiara

Ec. dr. Vasile Padurean, administrator al Universal CO Zalau, este de parere ca scopul splitarii TVA este o mai buna colectare a TVA-ului de catre stat si ar asigura o disciplina financiara, cu conditia ca sistemul sa fie mentinut pe termen lung.
“Fondul problemei este sanatos. Statul vrea sa aduca la bugetul statului TVA-ul care este platit de cetatean, finalmente, nu de altcineva. Dupa modul in care urmeaza sa se faca colectarea, statul vrea sa nu te atingi de TVA. Pentru ca statul, daca nu incaseaza banii la timp se va imprumuta de la banci, va plati dobanzi, pe care tot noi, contribuabilii, trebuie sa le acoperim. Ce nu ne place, agentilor economici, este ca aceasta disciplina financiara se face pe banii nostri. Daca nu se implementeaza un sistem informatic sau altceva, cu siguranta va trebui sa mai angajam contabili pentru a gestiona TVA-ul. Avem o problema si cu cei care nu si-au platit datoriile si care sunt iertati de penalitatile de intarziere. Exista si o echitate fiscala pentru contribuabilii buni platnici, care, daca aplica splitarea TVA de la 1 octombrie, li se va aplica o reducere de 5 la suta din impozitul pe profit. Sa spunem ca trebuie sa fie un moment T zero pentru toate. Ideea este ca daca se implementeaza un proiect, sa fie de durata. Daca toata lumea respecta termenele de plata, lantul devine mai sanatos. Indisciplina financiara a unora este platita tot de contribuabilii buni platnici. Efectul e benefic. Toata lumea va plati mai putin, pentru ca, daca se rezolva fondul problemei, pretul produsului la raft devine unul corect”, ne-a declarat Vasile Padurean.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *