Dezastru național la concursul pentru conducerea caselor de sănătate

1
1199

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj va fi condusă în continuare de un director interimar până la organizarea unui nou concurs pentru ocuparea funcției de conducere după ce, joi, la proba scrisă a concursului organizat la nivel național de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, singurul candidat din Sălaj care s-a prezentat a obținut doar 61.05 puncte, punctaj insuficient pentru promovarea examenului scris.

Dintre candidații sălăjeni care și-au depus dosarele pentru șefia CJAS Sălaj, doar Elisabeta Ionescu (fostul director financiar-contabil al Spitalului Județean de Urgență Zalău) a participat, însă nu a obținut punctajul minim de 70 de puncte pentru a se califica la proba interviului. Deși nu este diferență mare de punctaj până la pragul de promovare a probei scrise, Elisabeta Ionescu a transmis pentru Graiul Sălajului că nu va depune contestație.

Radu Căpîlnașiu, fostul primar al Zalăului și lider PNL, nu s-a mai prezentat la concurs deși s-a numărat printre norocoșii pretendenți la conducerea caselor județene cărora dosarul de înscriere le-a fost admis. Absența fostului edil al Zalăului de la concurs s-ar justifica prin faptul că acesta a ales să devină administratorul județului, după cum afirmă surse din cadrul PNL Sălaj.

Cât despre Narcisa Balint, actualul manager al Serviciului Județean de Ambulanță, nominalizată pe surse că ar vrea să ocupe funcția de conducere din cadrul CJAS, aceasta nu s-a mai înscris la concurs. Informația pe surse potrivit căreia și Narcisa Balint și-ar fi depus dosarul a fost infirmată pentru redacția noastră atât de domnia sa, cât și de soțul acesteia, deputatul PNL Liviu Balint.

10 subiecte accesibile… doar pentru cinci candidați

La proba scrisă a concursului, candidații au primit 10 subiecte, pentru fiecare răspuns corect acordându-se câte 10 puncte. Timpul de lucru alocat de comisia de concurs a fost de trei ore, după ce, în prealabil, candidații au avut de depășit și examenul de triaj epidemiologic la intrarea în Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Comisia de examen a elaborat două variante de concurs, iar unul dintre candidaţi a extras de faţă cu ceilalţi una dintre acestea.

Potrivit rezultatelor publicate pe pagina Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, doar cinci dintre candidați au reușit să treacă de proba scrisă, obținând peste 70 de puncte. Este vorba de candidații pentru CJAS Maramureș, CJAS Iași, CJAS Tulcea, CJAS Cluj și CJAS Bistrița Năsăud. Alți 28 de candidați au absentat de la prima probă a concursului, printre care și unul dintre candidații sălăjeni, cu numărul dosarului de înscriere SJ 2896 atribuit lui Radu Căpîlnașiu.

 Președintele CNAS, Adrian Gheorghe a spus pe pagina sa de socializare, imediat după proba scrisă, că absenteismul a fost la ordinea zilei  în cazul acestui concurs. „Au existat 60 de candidaţi care şi-au depus dosarul pentru concurs. Dintre aceştia, în urma selecţiei dosarelor, au fost admişi la proba scrisă pe baza îndeplinirii criteriilor de participare la concurs 54 de candidaţi care aveau dreptul să se prezinte la proba scrisă astăzi (joi -n.r.). Dintre cei 54 s-au prezentat 33 de candidaţi. Prin urmare, în acest moment, sunt 20 de case de asigurări de sănătate despre care ştim sigur că postul de director general nu se va ocupa în urma acestui concurs. La două case de asigurări de sănătate nu s-au scos posturi în concurs. La alte trei case de asigurări de sănătate nu s-a înscris niciun candidat. La o casă de asigurări de sănătate s-a înscris un candidat, dar care nu a trecut de selecţia dosarelor şi la alte 14 case de asigurări de sănătate s-a înscris cel puţin un candidat care putea participa la proba scrisă astăzi, însă nu s-au prezentat”, a scris Adrian Gheorghe.

A doua probă, interviul, va avea loc în 12 mai 2021, probă la care vor putea participa candidații admiși la proba scrisă, inclusiv și cei care vor fi declarați admiși la proba scrisă în urma contestațiilor. În cadrul interviului, candidaților le vor fi evaluate cunoștințele teoretice, practice și competențele manageriale.

Adrian Gheorghe, numit în funcția de președinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de către fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu (USR-PLUS), a dat asigurări, recent, că acest concurs se va desfășura total transparent, fără discriminare pe criterii politice: „Am schimbat total filozofia de recrutare a managerilor de CAS. Este un concurs organizat în mod transparent, obiectiv, fără discriminare pe criterii politice sau de orice altă natură, un concurs în care vor promova acei candidaţi cu cele mai bune abilităţi de planificare, organizare, coordonare şi control”, a afirmat acesta.

Concursul – primul din istoria Casei Naționale cu numele candidaților secretizate

Odată cu organizarea acestui concurs s-a produs și o premieră în istoria concursurilor la CNAS. Pentru prima dată numele candidaților a fost secretizat, invocându-se faptul că tocmai candidații au solicitat secretizarea, deși unii candidați au spus ei înșiși presei că participă la concurs. ”Mulţi candidaţi au solicitat ca numele şi rezultatul obţinut de ei la concurs să nu se publice, prin raportare la Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor). În acest sens, prin formularul de înscriere la concurs, candidaţii şi-au exprimat consimţământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal şi atribuirea unui cod format din indicativul judeţului şi numărul de înregistrare al dosarului de concurs la Cabinet Preşedinte CNAS, care să fie afişat cu rezultatul fiecărei etape a concursului”, a transmis Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS pentru Graiul Sălajului.

Concursul va fi reluat în cel mai scurt timp…

Cum la proba scrisă de joi, 6 mai, s-au prezentat doar 33 dintre cei 54 de candidati admiși în urma selecției dosarelor, din care doar cinci candidați au trecut proba scrisă și existând posibilitatea ca dintre aceștia să nu treacă de proba interviului, plus că majoritatea caselor județene de asigurări de sănătate sunt conduse în acest moment de directori interimari numiți în anul 2020, concursul va fi reluat, așa cum declarase și președintele Adrian Gheorghe.
”În cel mai scurt timp, vom publica si procedura de scoatere la concurs a posturilor pentru celelalte Case de Asigurări de Sănătate care nu au putut fi ocupate în urma prezentului concurs”, a anunțat Adrian Gheorghe.

În 24 de județe (Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Municipiul București) au candidat  și directorii în funcție, iar în alte 15 județe, au existat câte un singur candidat (Alba, Bihor, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Suceava, Vâlcea, Vrancea, Municipiul București).

Casele județene de sănătate se află pe lista instituțiilor cu bugete uriașe

Șefii Caselor de Sănătate au o putere financiară uriașă, gestionând deseori cele mai mari bugete dintr-un județ. Bugetul pe acest an Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este de 44,8 miliarde de lei, fiind una dintre instituțiile publice cu cel mai mare buget din țară.

”Reformarea” sistemului de conducere al Caselor de Sănătate a demarat în primăvara lui 2020, atunci când fostul șef al Casei Naționale a întrerupt toate mandatele în derulare, ocupate la acel moment prin concurs, a modificat denumirea funcției din ”Președinte-director general” în director general al CJAS”, apoi a numit directori interimari și a anunțat organizarea unui concurs în care să fie introduse criterii de performanță suplimentare. Cum Ordonanța de Urgență care prevedea și aceste lucruri a fost declarată neconstituțională în iunie 2020,  procedura de organizare a concursurilor a fost reluată de-abia în aprilie 2021.

1 COMENTARIU

  1. Vedeti cat sunt de pregatiti cei care sunt salariati la stat?Acestia ne conduc,acestia hotarasc pentru noi,pe cand ei de abia isi stiu scrie numele.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.