Detinatorii de cartele telefonice pre-pay vor fi obligati sa-si decline identitatea

Persoanele care detin o cartela pre-pay vor fi obligate sa se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sanctiunea sistarii serviciului, iar cele care doresc sa cumpere o astfel de cartela vor trebui, la randul lor, sa prezinte un act de identitate pentru a primi cartela, potrivit Mediafax. Regula va fi aplicata si în cazul firmelor, care vor trebui sa prezinte documentele de constituire a societatii.
Noile reguli au fost aprobate de Guvern prin proiect de lege si vor fi aplicate dupa ce Parlamentul adopta actul normativ, detinatorii actuali de cartele avand la dispozitie un interval de sase luni de la data intrarii în vigoare pentru a se înregistra. Daca nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobila va sista furnizarea servicului pana cand detinatorul cartelei va înregistra cartelele pe baza unui act de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligatia de a-i informa si a-i notifica pe toti utilizatorii de cartele pre-pay despre aceasta obligatie. „Prezenta lege intra în vigoare la 1 ianuarie 2015”, se mai arata în documentul aprobat de Guvern.
Ideea nu este noua, aceasta fiind propusa in vara anului trecut de premierul Victor Ponta. În forma de la acea data, proiectul prevede ca, atunci cand o persoana va cumpara o cartela pre-platita, va trebui sa prezinte codul numeric personal si, daca ulterior un judecator va decide interceptarea numarului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica detinatorul acestei cartele. Argumentul a fost ca zona cartelelor pre-platite este folosita pentru infractiuni economice, existand si riscul de utilizare a acestor cartele în activitati legate de terorism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *