Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă aromatică cu frunze subțiri și flori galbene, originară din zona mediteraneană, cunoscută de secole pentru aportul său în bucătăria tradițională, căreia îi oferă o aromă inconfundabilă, dar și pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Acesta este folosit pe scară largă în bucătăria mediteraneană, indiană și nordică pentru a da savoare ciorbelor, salatelor, sosurilor, peștelui și brânzeturilor. De asemenea, mărarul uscat este nelipsit la prepararea murăturilor.

În acest articol, vom explora aspecte interesante despre mărar, cum se cultivă, condițiile de creștere, curiozități și beneficii.

Cultivarea mărarului:

Mărarul poate fi crescut în grădini sau în ghivece, oferindu-le grădinarilor o sursă constantă de arome proaspete și gusturi deosebite.

Iată câțiva pași simpli pentru a cultiva mărarul:

  1. Alegerea locului potrivit: Mărarul preferă locurile însorite, cu sol bine drenat și fertil. Este recomandat să-l plantezi într-o zonă protejată de vânturi puternice.
  2. Semănatul: Semințele de mărar pot fi semănate direct în grădină sau în ghivece. Înainte de a semăna semințele, asigură-te că solul este ușor umed. Semințele de mărar pot fi presărate la suprafață și încorporate ușor în pământ. Dacă vei cultiva mărar în același loc în care a fost și anul trecut, semințele căzute vor încolți în primăvara următoare.
  3. Îngrijire: Mărarul necesită udare regulată pentru a menține solul umed. Asigură-te că solul se usucă între udări. De asemenea, poți aplica opțional un îngrășământ în timpul sezonului de creștere, pentru a stimula creșterea.
  4. Recoltarea: Frunzele de mărar pot fi recoltate odată ce plantele au crescut suficient de mari. Taie frunzele de la bază și lasă frunzele de pe vârf să continue să crească. Astfel, vei avea mereu frunze proaspete. Totodată, poți pune la uscat planta întreagă și vei beneficia de arome intense la murături sau alte feluri de mâncare.

Beneficiile mărarului:

Pe lângă aroma și gustul său distinct, mărarul are și beneficii pentru sănătate.

Iată câteva dintre acestea:

  1. Digestie sănătoasă: Mărarul conține uleiuri volatile care stimulează producția de enzime digestive, ajutând la îmbunătățirea digestiei și reducerea disconfortului gastric. De asemenea, mărarul are proprietăți carminative, contribuind la reducerea balonării și a flatulenței.
  2. Susținerea sănătății oculare: Mărarul conține nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina A, vitamina C și antioxidanții, care pot contribui la menținerea sănătății ochilor și la prevenirea unor afecțiuni oculare, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta.
  3. Proprietăți antioxidante: Mărarul este bogat în antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și polifenolii, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Aceste substanțe pot sprijini sănătatea cardiovasculară și pot reduce riscul de boli cronice.
  4. Efecte antiinflamatorii: Mărarul conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi flavonoidele și uleiurile volatile. Acești compuși pot ajuta la reducerea inflamației în corp și pot contribui la menținerea sănătății sistemului imunitar.
  5. Reglarea nivelului de zahăr din sânge: Unele studii sugerează că consumul de mărar poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, fiind util în prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2. Totuși, este important să consultăm un specialist înainte de a utiliza mărarul ca tratament alternativ.

Indiferent dacă îl adaugi în salate, supe, sosuri sau îl folosești pentru a condimenta mâncărurile preferate, mărarul poate aduce o notă de prospețime și savoare aparte.

Sursa: populare.ro