Se pune impozit mai mare din 2024 pe aceste vouchere pe care le primesc zeci de mii de români. Calculele ne arată că, faţă de anul precedent, oamenii vor ieşi pe minus, deşi valoarea voucherelor a fost majorată. Iată cum e totul posibil.

Probleme cu voucherele de vacanţă. Angajaţii din Educaţie ies pe minus

Impozit mai mare pe voucherele de vacanţă. De anul acesta, voucherele de vacanţă sunt impozitate cu 20%.

Conform prevederilor legale actuale, a declarat Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI), a explicat că oamenilor li se va reţine astfel suma de 320 de lei.

Mai mult, voucherele de vacanță au crescut în 2024 la 1.600 de lei, însă profesorii sunt în pierdere cu 25 de lei. Asta pentru că, deşi valoarea voucherelor era anul trecut de 1.450 de lei, în 2024 a crescut valoarea impozitului care se plăteşte pentru ele.

Impozitul de acum, de 20%, reprezintă 10% impozitul pe venit plus încă 10% plătiţi pentru sănătate.

„Se dau toate dările către stat, ca la veniturile de salarii. Până acum erau doar impozitate, fără să se oprească sănătatea. Acum se impozitează 20%.

Se reține din salarii suma de 320 de lei înainte de a se da voucherele, că se opresc taxele înainte să se încarce banii pe cardul de salarii”, a explicat Cornelia Popa Stavri pentru EduPedu.

vouchere de vacanta
SURSA FOTO: Dreamstime

Cadrele didactice vor rămâne efectiv, anul acesta, cu numai 1.280 de lei

Anul trecut, voucherele de vacanţă valorau 1.450 de lei. Se plătea impozitul de numai 10%, astfel că profesorii rămâneau cu 1.305 lei efectiv, după ce se scădeau cei 145 de lei.

Valoarea voucherelor de vacanță pentru angajații din sistemul de educaţie este acum de 1.600 de lei pentru anul 2024. Decizia a venit prin ordinul de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024, semnat de Ligia Deca.

În 2024, conform prevederilor legale, deși valoarea voucherelor a crescut la 1.600 de lei, se aplică un impozit pe venit de 10% și o contribuție de asigurări sociale de sănătate de 10%.

Astfel, 20% din 1.600 de lei reprezintă 320 de lei. După deducerea acestei sume, rămân 1.280 de lei. Comparativ cu anul trecut, profesorii sunt în pierdere cu 25 de lei.

În situația în care contravaloarea voucherului de vacanță este restituită, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurările sociale de sănătate și impozitului în luna următoare restituirii, oferind astfel o claritate și o corectitudine în gestionarea acestor beneficii.

Sursa capital.ro