Pentru arheologi, situl descoperit in piaţă, in spatele muzeului este o adevărată mină de aur. Se sapă pentru a afla „identitatea” zălăuanilor din Evul Mediu Timpuriu.
Lucrările la hala agroalimentară, care va fi construită in locul fostei pieţe agroalimentare din centrul oraşului, stagnează pană la incheierea etapei de elibe-rare a locului de materialele de importanţă istorică, după ce in urma săpăturilor s-au descoperit vestigii arheologice din secolele XIII-XIX. Inceperea săpăturilor pen-tru construcţia halei agroalimentare din piaţă, a oferit arheologilor o nouă şansă de a mai descifra din misterele celor care au locuit in această aşezare cu opt sau chiar nouă secole inaintea noastră, prin descoperirea multor piese de ceramică şi metal.
Despre Zalăul de acum 800 de ani se ştiu incă destul de puţine, primele obiecte din secolul al XIII-lea fiind descoperite in 2008, in timpul lucrărilor de construicţie a clădirii Manager din piaţa agroalimentară.
Zalăul – targ in secolul al XIII-lea
La o adancime de 1 metru, s-au găsit primele urme ale locuitorilor din Zalăul Evului Mediu Timpuriu. Săpăturile au scos la iveală obiecte de ceramică şi metal din acea perioadă, dar şi locuinţe de lemn, anexe gospodăreşti, gropi menajere şi cuptoare. Lucrările intreprinse de specialiştii muzeului au scos la iveală şi o fantană, care la acea vreme era doar un simplu puţ, chiar dacă in acea vreme cursul raului era mai aproape de descoperiri cu aproximativ 15-20 de metri. Locuinţele din acea perioadă erau mici de formă rectangulară, săpate in pămant fiind construite din lemn şi nuiele impletite, cu pereţii acoperiţi cu lut şi acoperiş de stuf sau paie. Locuinţele erau dotate cu un cuptor construit din piatră, folosit pentru gătit şi incălzire. Nu se cunoaşte incă modul de aşezare al locuinţelor, cum erau organizate in cadrul aşezării, dar se crede că centrul targului era in apro-pierea sitului arheologic, pentru că in timp centrele aşezărilor se cam păstrează, a spus şeful şantierului arheologic, dr. Dan Băcueţ. In aceeaşi zonă, s-a descoperit şi atelierul unui fierar care producea unelte metalice cu ajutorului unui cuptor de redus minereu de fier. O potcoavă de fier din aceeaşi perioadă a fost găsită in apropierea atelerului de fierar. Alături de fierărit, locuitorii se ocupau şi de alte meşteşuguri. Cuptoarele găsite indică faptul că aici se produceau şi obiecte cerami-ce. Piesele de ceramică constituie cea mai mare parte din obiectele descoperite pe şantierul arheologic. Deşi cea mare parte a descoperirilor aparţin secolelor XIII-XIV, unele piese sunt chiar mai vechi,din secolul al XII-lea. Toate cele descoperite pană in prezent indică faptul că acum peste 800 de ani aici se afla un targ medieval.
Descoperiri din secolele XV-XVII şi XVIII-XIX
Peste Zalăul secolelor XII-XIV, sub mai multe straturi de beton şi pămant, s-au găsit obiecte ce relevă existenţa unei localităţi şi intre secolele XV-XVII şi XVIII-XIX. In prezent se lucrează şi la dezgroparea unui schelet de porc mistreţ din perioada 1600-1700, după ce inainte s-au descoperit rămăşiţele unei bovine tinere din secolul al XVII-lea. La o adancime de 0,4 metri sub nivelul solului, s-au găsit obiecte ceramice, pahare de sticlă, porţelan, majoritatea lucrate manual, dar şi piese de metal. Toate au fost datate din perioada secolelor XVIII-XIX, perioadă in care Zalăul era sub dominaţie Habsburgică. Ceramica „de oaspeţi” de tip săsesc, avea anumite deformări ce indică faptul că era produsă in Zalău. Porţelanul era de calitate, insă nu se ştie incă provenienţa lui, nefiind găsite piese ştanţate. Determinarea exactă a calităţii obiectelor de sticlă şi porţelan va fi un bun indiciu pentru determinarea stării sociale a locuitorilor. In zonă era construit un grajd, alături de alte două clădiri, despărţite de garduri care erau poziţionate foarte aproape de actuala clădire a Muzeului Judeţean de Istorie.
„Reconstituirea”
Toate obiectele descoperite urmează aceeaşi procedură. Totul se fotografiază individual, se desenează, după care materialele se salvează şi se duc la laborator, unde se spală şi se restaurează, urmand ca la final să se facă planul general.
Specialiştii din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă „Ioan Sima” din Zalău: dr. Dan Băcueţ, dr. Emanoil Tripon, dr. Horea Pop şi Culic Daniel se ocupă indeaproape de situl arheologic din piaţă. Orice descoperiri din perioada Zalăului Evului Mediu Timpuriu sunt foarte importante, ţinand cont că pană in prezent se ştiau prea puţine despre identitatea celor care populau această zonă in urmă cu mai bine de 7-800 de ani. Toate obiectele descoperite de arheologi in urma lucrărilor de pe locul viitoarei pieţe agroalimentare, cat şi cele găsite in 2008, in timpul lucrărilor de la clădirea Manager vor fi expuse in viitor intr-o expoziţie, publicul avand astfel şansa să afle mai multe despre identitatea strămoşilor noştri.
Descoperiri despre strămoşii zălăuanilor in piaţa centrală
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...