Descoperire arheologica inedita in apropiere de Recea

Seara muzeala dedicata unei asezari preistorice
Un sat din epoca de sfarsit a bronzului, datand, cel mai probabil, din perioada 1.400-1.300 a. Ch., a fost descoperit, in cursul anului trecut, de arheologii de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau (MJIAZ), pe raza localitatii Recea, comuna Varsolt, la aproximativ 7 kilometri de municipiul resedinta de judet.
Descoperirea – deosebit de importanta in peisajul arheologic local si national – a fost realizata in urma unor sapaturi de salvare, necesare in zona deoarece, pe aproximativ doi kilometri patrati, producatorul de blocuri ceramice Cemacon SA Zalau,a deschis la Recea o noua cariera de argila si intentioneaza sa infiinteze si o linie de productie.
Rezultatele sapaturilor arheo-logice si concluziile referitoare la modul de viata al populatiei care a locuit acest spatiu, au fost prezentate joi seara, in cadrul unei seri muzeale, intitulata sugestiv “Un sat din epoca bronzului. Asezarea descoperita la Recea in anul 2008”. Amfitrionul intalnirii, arheologul Ioan Bejinariu a realizat o scurta expunere, insotita de imagini pentru zecile de pasionati, printre care s-au numarat si un grup de studenti americani, condusi de profesorul Eric de Sena, care efectueaza sapaturi la Porolissum.
Valoarea arheologica a descoperirii de la Recea, rezida, in primul rand in unicitatea cercetarii. Asa dupa cum declara arheologul antementionat “este pentru prima data in Transilvania cand un sat din epoca bronzului este cercetat integral. Doar la sapaturi pe suprafete mari poti observa si analiza o asezare in ansamblul ei”.
Satul din epoca bronzului
Din conferinta sustinuta de Ioan Bejinariu,am aflat ca satul preistoric de la Recea era compus din opt case dispuse pe un deal, in partea de sus, pe doua siruri aproape paralele. Locuintele (cu o suprafata de 10 pana la 28 de metri patrati) puteau adaposti pana la 56 de persoane, iar durata de locuire a fost destul de indelungata (pentru acea perioada), arheologii estimand ca satul a fiintat in zona cel putin trei decenii. “Lipsa hranei, cauzata de epuizarea resurselor agricole i-a determinat probabil pe locuitori sa se mute. Totusi, nu excludem nici varianta unor factori externi – presiuni din partea altor comunitati sau atacuri”, a mai spus Bejinariu. El a mai precizat ca localitatea respecta chiar anumite reguli de “urbanism”, data fiind asezarea relativ simetrica a locuintelor, iar locuitorii detineau locuinte bine facute (case din nuiele si chirpici ce puteau rezista mai mult de 30 de ani), iar in apropierea caselor au fost gasite gropi folosite pentru depozitarea proviziilor. Inventarul arheologic este unul bogat, fiind descoperite vetre de foc si cuptoare, unelte agricole rudimentare (din corn si os), oase de animale (oi si vaci), piese de ceramica, dar si morminte si doua schelete umane- care urmeaza sa fie cercetate de experti in osteologie.Una dintre constructii a fost utilizata ca si atelier metalurgic. Pe vatra de foc a fost gasit un creuzet cu o pelicula de bronz pe fund. “Probabil, mesterul care prelucra bronzul nu locuia in atelier, stiut fiind ca mediul metalurgic era profund nociv, din cauza emanatiilor de vapori de la bronzul topit, iar populatiile preistorice ale epocii bronzului trebuie sa fi cunoscut, in mod empiric acest pericol”, a adaugat Bejinariu.
Sprijin de la Cemacon
Pe langa asezarea de epoca bronzului, in Valea Sulduba (denumirea populara a zonei) a fost descoperit si un cuptor de ars ceramica, datand din secolul IV p.Ch., adica dupa retragerea romana (271-275 p.Ch), piesa care probeaza clar ca in acest areal a trait o populatie sedentara. Potrivit celor spuse de Bejinariu, firma Cemacon Zalau a promis ca va sprijini si editarea unei carti dedicate sitului de la Recea, ce urmeaza sa apara dupa ce vor fi analizate atent toate artefactele descoperite. De asemenea, Cemacon isi propune sa organizeze si o expozitie cu replici dupa cele mai reprezentative piese ceramice descoperite in zona.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *