Deputatii salajeni in ”focurile” negocierilor pentru noul guvern

Deputatii salajeni in ”focurile” negocierilor pentru noul guvern

Deputatii PDL si PNL, Lucian Bode, respectiv Mirel Talos, afirma ca formatiunile pe care le reprezinta conditioneaza intrarea la guvernare de desemnarea unui premier din propriul partid. Pe de alta parte, udemeristul Seres Denes ar accepta orice formula, atata timp cat Uniunea ajunge la putere
PNL tine cu dintii de desemnarea premierului
Delegatia Permanenta a PNL a decis,luni, ca liberalii sa negocieze cu PDL intrarea la guvernare, conditia fiind un premier din partea liberalilor sau unul independent si care sa asigure independenta Cabinetului. Delegatia Permanenta a mai hotarat ca propunerea liberalilor pentru functia de premier sa fie chiar presedintele partidului, Crin Antonescu. In acest context, Antonescu a precizat ca “PNL va negocia cu toate partidele, inclusiv PD-L, dar respinge ferm ideea ca Guvernul trebuie alcatuit in jurul PD-L (…) chiar daca Traian Basescu e validat in functia de presedinte”. De aceeasi parere este si deputatul liberal de Zalau, Mirel Talos, care ne-a declarat ca cea mai importanta conditie o reprezinta un premier independent (mai ales fata de Cotroceni).
El considera exagerate pretentiile PDL de a nominaliza prim ministrul, in conditiile in care democrat liberalii nu au majoritatea in Parlament.”Nominalizarea premierului este o conditie cu care putem incepe negocierile. Chiar daca seful Cabinetului nu ar fi un liberal am accepta si varianta unui independent. Oricum, PDL nu va putea asigura o majoritate stabila chiar daca “fura” cateva voturi pentru trecerea guvernului prin Parlament”, a spus Mirel Talos. Deputatul liberal i-a acuzat pe colegii din PDL ca, in acest moment, ei dau dovada lipsa de flexibilitate deoarece continua sa-l tina in brate pe Emil Boc.
“Nu poti sa primesti mai mult decat aveai daca ai fi castigat”
a comentat Lucian Bode, presedintele PDL Salaj, atitudinea liberalilor. Bode a mai spus ca mandatul echipei “portocalii” care va negocia conditiile guvernarii este foarte clar si are doua principii ordonatoare. “In sedinta Biroului Politic National am decis ca vom purta negocierile pornind de la doua conditii. In primul rand, premierul trebuie dat de catre partidul care are cei mai multi parlamentari, adica PDL. Mai trebuie sa precizam ca noi vom respecta decizia presedintelui Traian Basescu, deoarece doar el face propunerile pentru functia de premier. In al doilea rand, o alta conditie extrem de importanta (si legata de prima n.n.) este ca numarul de portofolii ministeriale sa fie acordat partidelor care vor sustine guvernul, tot in functie de numarul de alesi din Senat si Camera Deputatilor”, a declarat Bode.
Cu toate ca se afla “pe cai mari” pedelistii nu si-ar dori sa guverneze de unii singuri, pentru ca anul 2010 nu va fi unul foarte usor din punct de vedere economic si social. “Avem nevoie de o majoritate stabila pentru ca PDL nu poate deconta de unul singur efectele masurilor guvernamentale care vor trebui luate in 2010. Chiar daca am putea trece orice guvern prin Parlament avem nevoie de o larga majoritate pentru a sustine politicile viitorului Cabinet”, a adaugat Bode.
Sustinere mica sau mai mare – noi sa fim la guvernare…
asta pare sa fie deviza reprezentantilor UDMR, care nu exclud colaborarea cu nici unul dintre partidele dornice sa-si asume costurile guvernarii in viitorul an. “Formarea unui guvern este imperios necesara. Noi ne-am exprimat dorinta de a forma o majoritate solida, impreuna cu PDL si PNL, dar nu excludem nici varianta fara liberali. Suntem inca in faza negocierilor si trebuie stiut ca si disponibilitatea noastra este conditionata de rezolvarea problemelor minoritatilor nationale si a invatamantului, dar si de accelarea procesului de descentralizare”, a afirmat deputatul UDMR, Seres Denes.
PSD se pregateste de opozitie
Constienti de faptul ca ii asteapta vremuri grele, pesedistii se pregatesc de opozitie. “Va fi foarte dificil, atat pentru mine personal, cat si pentru partid, in perioada urmatoare. Chiar daca in Salaj am castigat alegerile, vom ramane o vreme in opozitie. Avem nevoie de barbatie pentru a putea traversa aceasta perioada, dar una peste alta, sunt sigur ca PSD-ul nu se va destrama”, a precizat deputatul PSD de Jibou, Iuliu Nosa.
Pesedistii salajeni vor liniste in partid
Majoritatea liderilor locali ai PSD ii acorda incredere in continuare lui Mircea Geoana, considerand ca este prematur sa se pronunte asupra oportunitatii depunerii mandatului de catre acesta si apreciaza ca o evaluare a activitatii sale ar putea fi facuta abia la congresul din 2010.
Nota discordanta a facut doar presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, care a amintit ca Geoana a promis ca isi va depune mandatul de presedinte al PSD daca va pierde alegerile.
In cel mai pur stil ardelenesc, liderilor social democrati salajeni, Tiberiu Marc, ii indeamna pe colegii sai la reflectie si crede ca deciziile importante trebuie bine cantarite. “Eu nu cred in hotararile luate la “cald”. Trebuie facuta o analiza, dar intr-un for statutar al partidului si nu prin declaratii izolate. Intr-adevar, suntem intr-o situatie delicata, dar nu vom rezolva nimic inducand o stare conflictuala in interiorul partidului”, ne-a declarat Marc, care crede ca functia de presedinte al PSD va fi decisa abia in primavara anului viitor.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *