Potrivit celor spuse de deputatul PDL, Lucian Bode, Legea Politiei Locale va primi aprobarea Camerei Deputatilor in perioada imediat urmatoare. Noii politisti vor avea mai multe atributii fata de politia comunitara, iar plata lor va fi asigurata din bugetele locale.
Presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode a declarat, in cadrul celei mai recente conferinte de presa sustinuta in teritoriu, ca pana la finele actualei sesiuni parlamentare Camera Deputatilor isi propune sa voteze, cu prioritate, cateva legi, printre care si cea a Politiei Locale care a primit avizul senatorilor inca din luna octombrie a anului trecut.

PUTERI SPORITE FATA DE POLITIA COMUNITARA
Potrivit proiectului de lege, noua Politie Locala se va constitui distinct fata de cea nationala, preluand atributiile celei comunitare, urmand sa aiba, insa, competente sporite. Politia locala va avea, fata de cea comunitara, competente in domeniul evidentei populatiei, circulatiei pe drumurile publice. Personalul va fi format din functionari publici si personal contractual, iar noua structura va integra compartimentele de speci-alitate din subordinea primarului responsabile cu inspectia si controlul in domeniul constructiilor, urbanismului, protectiei mediului si comertului, precum si structurile Politiei comunitare. Politistii locali vor avea dreptul sa foloseasca arme, sa aplice amenzi, sa dispuna masurile necesare in cateva domenii care au fost solicitate expres de autoritatile locale.

SA VINA CU TOT CU FINANTARE
Purtatorul de cuvant al Primariei municipiului Zalau, Manuela Ghiurutan, considera oportuna infiintarea Politiei Locale care se va ocupa de mai multe domenii si va putea interveni in timp util si mai eficient pentru rezolvarea diferitelor sesizari. In privinta finantarii, purtatorul de cuvant a precizat ca odata cu preluarea in subordine a Politiei Locale, ar trebui sa vina si bani pentru partea de logistica si sursa de finantare, pentru atributiile care vor fi preluate de la politie. „De asemenea, avand in vedere ca atributiile pe care le are acum Politia Comunitara vor fi si ele preluate de Politia Locala, am putea sustine financiar noua structura”, a mai spus Ghiurutan.
Cerinta a primarilor de municipiu
Potrivit expunerii de motive care insoteste actul normativ, „atributiile Politiei comunitare au fost considerate insuficiente de catre autoritatile locale, in special in municipiile resedinta de judet”, iar atributiile acesteia nu au fost delimitate clar, lipsind, de asemenea, reglementarile privind uzul de arma pentru politia comunitara.