Depozite regionale de cereale şi medicamente în Sălaj

0
830

După ani de zile în care poziţionarea geografică a Sălajului în centrul regiunii de nord vest a fost un criteriu ignorat de autorităţi în realizarea unor investiţii, iată că lucrurile încep să se schimbe.

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) intenţionează să construiască la nivel naţional cinci depozite regionale de cereale, cel aferent regiunii de nord-vest urmând a fi realizat în spaţiul pe care instituţia menţionată îl are în localitatea Var.

Mai exact, în vederea realizării unor investiţii din domeniul rezervelor de stat – ANRSPS organizează o consultare de piață ca o primă etapă – de planificare/pregătire a procedurii de atribuire a contractului ce va avea ca obiect prestări de servicii pentru elaborarea studiilor de fezabilitate aferente realizării obiectivelor noi de investiții  “Realizare depozite regionale de cereale”.

Anunţul a fost publicat pe SEAP în 26 ianuarie, data limită pentru transmiterea propunerilor fiind 10 februarie.

Obiectivul de investiţii vizează construirea unor depozite de cereale (pentru grâu) de tip silozuri celulare pentru păstrarea pe termen îndelungat a produsului depozitat , depozitele regionale fiind prevăzute a fi amplasate în judeţele Ialomiţa, Sibiu, Sălaj, Bacău şi Caraş-Severin.

În Sălaj,  amplasamentul propus pentru realizare silozului se află pe teritoriul comunei Var, judeţul Sălaj, iar suprafaţa de teren propusă pentru realizarea investiţiei este de aproximativ 40×70 m pe teren plan.  

Soluţia constructivă aleasă este un siloz alcătuit din celule cilindrice verticale realizate din beton armat. Diametrul maxim al unei celule a silozului este de 12 metri. Perioada de timp de păstrare a produsului în siloz – cicluri de 7 ani, cu o durată minimă de funcţionare, apreciată corespunzător destinaţiei/ funcţiunilor de 42 de ani. Capacitatea de stocare cerută este de 15.000 tone. Depozitul de la Var va fi cel mai mic dintrele cele care se intenţionează a fi construite. Celelalte depozite vor avea capacităţi cuprinse între 30.000 – 40.000 de tone de cereale.  

Valoarea totală maximă a obiectivului de investiţii este de 16.200.000 lei inclusiv TVA.

Aceste depozite de cereale sunt prevăzute şi în proiectul iniţial al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, plan în care Sălajul apare şi cu un depozit regional de medicamente şi echipamente medicale.

Planul stipulează şi construcția și operaționalizarea a şapte depozite regionale pentru stocurile de medicamente, echipamente și tehnică medicală de primă necesitate destinate situațiilor de urgență, precum și asigurarea depozitării materialelor și echipamentelor containerizate pentru intervenții la calamități și catastrofe naturale, dezastre ecologice, urgențe CBRN etc. Acestea ar urma să fie localizate în județele Sălaj, Arad, Dolj, Brașov, Prahova, Brăila și Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.