Deponia de la Criseni, in afara legii

Depozitul functioneaza fara autorizatie de mediu
Depozitul municipal de deseuri menajere de la Criseni este singura deponie din judet (din cele trei ramase in orase dupa inchiderea depozitelor din rural si a celui din Simleu Silvaniei) care functioneaza fara autorizatie de la mediu. Informatia ne-a fost data saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, de catre directorul coordonator al Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj, Aurica Grec, care a indicat drept vinovat pentru aceasta situatie Primaria Municipiului Zalau. “Desi li s-a spus chiar de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului ca responsabilitatea autorizarii depozitelor revine administratiilor locale, reprezentantii primariei au preferat sa paseze pisica in curtea AVE”, a precizat Aurica Grec. Potrivit aceleiasi surse, AVE Salaj Ecoserv, careia Primaria Zalau i-a solicitat anul trecut sa preia demersurile de autorizare (dupa ce municipalitatea parcursese, deja, mare parte din etapele necesare autorizarii), nu poate solicita autorizarea depozitului intrucat nu detine licenta de administrare a acestuia. Ce se intampla, atunci, cu depozitul, in aceasta situatie delicata, in care primaria nu vrea, iar AVE nu poate sa ceara autorizatia?
Autorizare in curs
Potrivit directorului AVE, Cornel Vlaicu, cel tarziu in septembrie, depozitul din Criseni va fi autorizat, si asta pentru ca firma de salubrizare pe care o conduce a inceput inca din februarie demersurile de autorizare. Vlaicu sustine, de asemenea, ca AVE a putut incepe aceste demersuri intrucat nu exista nici o problema cu licenta, in documentul eliberat de ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare) fiind prevazut, la cap. III DREPTURI, punctul b), ca AVE are dreptul la “depozitarea controlata a deseurilor municipale… conform contractului de concesiune nr. 17.146/27.04.2006, incheiat cu Consiliul Local al municipiului Zalau”. “Am luat chiar vineri legatura cu ANRSC, de unde mi s-a reconfirmat ca depozitare controlata este totuna cu administare, deci licenta ne permite sa solicitam autorizarea deponiei”.
Bani aruncati pe apa Sambetei
Pe de alta parte, directorul AVE a admis ca era mult mai bine daca Primaria Zalau ar fi incheiat, anul trecut, demersurile de obtinere a autorizatiei, urmand ca actul sa fie transmis, ulterior, cu toate masurile de conformare aferente, firmei de salubrizare. “Noi trebuie sa reluam, acum, totul de la zero, ceea ce presupune cheltuieli de peste 20.000 de euro. Sunt bani aruncati, pur si simplu, pe apa Sambetei, pentru ca si Primaria a platit, la randul ei acesti bani (pe bilanturi de mediu si diferitele taxe impuse de legislatie), fara sa mearga, insa, pana la capat. Mai bine dadeam din acesti bani premii la angajati, care lucreaza, bietii, si sambata si duminica” – a mai declarat Vlaicu.
Delegare de raspundere
De ce nu a vrut Primaria Zalau sa-si finalizeze demersul inceput (pentru care platise, deja, sume importante din bugetul local)? Iata punctul de vedere al primarului Radu Capilnasiu, transmis prin intermediul biroului de presa: “Deoarece prin contractul de delegare a gestiunii serviciului, aparea obligatia pentru AVE de a obtine toate avizele de functionare, le-am solicitat, conform acestui contract, sa obtina si acest aviz pentru deponie”. Fara comentarii!
Ecologica si fara autorizatie!
Directorul AVE sustine ca, desi deponia pe care o administreaza nu are autorizatie de la mediu, ea este “mai ecologica decat oricare dintre deponiile autorizate din judet”. Cornel Vlaicu spune ca depozitul de la Criseni nu mai este sursa de infectie si de miros de altadata, si asta gratie masurilor de conformare impuse de primarie la concesionarea, in 2006, a acestui amplasament.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *